dimecres, de novembre 28, 2012

Champagnes vs caves

Sergi Montalà, Angel i Antón Gomez, Anna Casabona, Toni Bru, Jordi , Diego Arasa , Marc i Enric Aguiló, Emili Mayo, Xavier Fortuny, Jordi Raventós, Tomàs Cuadrado, Xavier Gramona.
El dimarts 27 de novembre al Restaurant Pa Torrat a Castellvell, l'Associació de Sommeliers de Tarragona va organitzar amb Caves Gramona un tast a cegues de caves i champagnes.

El Xavier Gramona va ser l'encarregat de conduir el tast mentres ens il.lustrava amb tot d'històries al voltant de les caves Gramona  i del sector.

Anècdotes com quan va descobrir que l'escriptor Vazquez Montalban parlava de les bondats del cava III lustros de Gramona en una de les seves obres o com gràcies a l'especialista en sols, Claude Bourguignon, van entendre la importància de conrear les seves vinyes d'una manera més respectuosa amb la vida microbiològica del subsol. De fet, totes les vinyes que utilitzen ,tan les pròpies com les d'altres viticultors a qui compren el raïm, estan certificades com ecològiques i observen la majoria dels principis de la biodinàmica. 


El tast es va dividir en dues tandes de quatre vins cadascuna segons el seu temps de criança.

En la primera es van tastar a cegues (etiqueta amagada):

1.- MUMM
2.- GRAMONA ARGENT 2008 
3.-MOET CHANDON
4.- GRAMONA IMPERIAL

L'escumós que més va agradar va ser l'Argent tan a nivell de textura en boca com aromaticament. L'Imperial va destacar per la seva finura i el Moet va interessar més a nivell de nas que en boca.

En la segona, eren escumosos amb almenys 10 anys de criança:

5.- DOM PERIGNON 2002
6.- CELLER BATLLE 2001
7.- GRAN DAME 98
8.- CELLER BATLLE 2000

Aqui hi van haver les sorpreses més grans. El Dom Perignon va ser el més decepcionant (potser per l'anyada?),  la Gran Dame tot i estar algo evolucionada va agradar per la seva intensitat i els que van destacar van ser els dos Celler Batlle, principalment el 2000 per la seva complexitat i frescor. L'Emili va fer un comentari molt ben trobat comparant el misteri del Celler Batlle amb les obres de Vazquez Montalban, escriptor que com ja hem dit era un fan dels caves Gramona.

A primer cop d'ull sembla que els caves van guanyar el combat tan a nivell organolèptic com de preus (en tots els casos estariem parlant que els caves estan a meitat de preu), però seria una mica precipitat dir que els caves son millors que els champagnes per diversos motius:

1.- Son dos productes molt diferents i amb personalitat pròpia.

2 - Caves Gramona és tracta d'un celler d'alta gamma i petita producció mentre que els champagnes comparats son de cellers també d'alta gamma però de grans volums. 


N'haurem de fer una altre :-)

dissabte, de novembre 17, 2012

“MÉS ENLLÀ DEL VI" La cara més humana del Priorat a Valls.






El passat divendres 16 de novembre, a la Vinoteca del Rebost va tenir lloc la presentació del llibre "Més enllà del vi" 

Aquest és un nou llibre, que defuig de les clàssiques guies de puntuació, repassa celler per celler les extraordinàries històries personals que hi ha darrera de quasi un centenar d’empreses de la única Denominació d’Origen Qualificada de Catalunya. 

El Priorat relatat pels seus protagonistes.



El conegut cuiner Ferran Adrià va acceptar prologar l’obra que es capbussa a les arrels d’ “un motor econòmic que ha deixat enrere prejudicis
  i hàbits passats i que s’ha erigit en un dels valors més importants de la nostra geografia econòmica”. 

La presentació va anar a càrrec de l’autor del llibre, en Sebastiano Alba, un italià fincat a Tarragona lligat estretament amb el Priorat. Per amenitzar l’acte, es va fer un passeig sensorial a través d’alguns dels vins més característics de la zona. 

Així es van tastar dues anyades consecutives d’una garnatxa blanca de la Conreria d'Escaladei: Les Brugueres 2011 que actualment està en el mercat i Les Brugueres 2012 que tot just acaba de fermentar en el celler. La 2012 encara sense filtrar i amb presencia de gas carbònic va sorprendre per la seva potencia aròmatica i bona acidesa que equilibrava perfectament els seus 16 graus alcoholics! 

La 2011 com sempre, un gran referent de les garnatxes blanques del Priorat. El buc insígnia del celler, es tracta d’un vi elaborat 100% amb garnatxa blanca provinent de les finques de costers “les Brugueres” i “ la Creueta” amb ceps de més de 70 anys.No passa per bóta de manera que hi trobem la tipicitat de la varietat en estat pur. Sens dubte, un dels millor vins blancs de la zona.  Ja és diferent a la vista, degut al seu color groc pujat amb reflexes de pell de ceba. En nas és una explosió d’aromes, sobretot de fruites i flors blanques. En boca te una entrada vibrant,  cremós sense ser feixuc, molt llarg i saborós on tornen a aparèixer els aromes que trobàvem en nas. Els seus 14,5 graus alcohòlics li donen volum  i consistència ben equilibrades amb la frescor.


Tot seguit es va tastar una carinyena de Torroja “Les clivelles 2010” elaborada pel celler Aixalà-Alcait. En nas encara no expressava tot el seu potencial que segur que anirà evolucionant amb l'envelliment en ampolla però el seu pas per boca era pura seda i alhora corpulent, característiques s que podem trobar en les millors carinyenes del Priorat.


Una garnatxa negra de Gratallops “La Guinardera 2010” del celler Balaguer-Cabré. Pare i fill son dos apassionats de la garnatxa negra i el seu objectiu és trobar l’expressió d’aquesta varietat  en el Priorat. De moment només embotellen el vi d’una sola finca que s’anomena com el vi “La Guinardera ”. Situada a Gratallops a 200 m d’alçada i orientada al sud de manera que rep la màxima insol.lació i ventilació per afavorir la seva maduració i sanitat. La vinya té més de 20 anys i com no, és tota de garnatxa. La guinardera 2008 és un vi que varia força d’un any per un altre al provenir d’una sola finca. En boca és llaminer, molt rodó i equilibrat amb un pas agradable.



 Es va acabar amb un vi dolç natural  de garnatxa peluda “Penélope” del Celler Puig Priorat elaborat per la'eòloga Silvia Puig. Un vi que enamora per la seva delicadesa i alhora per la seva força. És un vi de dolçor moderada molt ben equilibrada per la seva acidesa i tanins rodons que el fan un vi excepcional per acompanyar xocolata i formatges cremosos.







El llibre es pot adquirir en el Rebost Vinoteca al preu de 37 euros amb l’obsequi d’un pòster edició de luxe dels vins del Priorat de 1 x 0,75 m.


dimarts, de novembre 13, 2012

Visita a Heretat Montrubí

El dilluns 12 de novembre una colla de sommeliers de Girona, Barcelona i Tarragona vam tenir el plaer de visitar un celler del Penedés pioner en l'elaboració de vins amb la varietat "sumoll"

El Josep Queralt és l'enòleg del celler i va ser l'encarregat d'ensenyar-nos les vinyes i explicar-nos com interpreten aquesta varietat que va arribar a ser la més plantada a Catalunya i que a dia d'avui en queden ben poques hectàrees en tot el territori.

 La Sumoll és una varietat molt ben adaptada al nostre territori, peró que tendeix a donar produccions molt altes de raïm i en conseqüència menor qualitat i problemes de maduració. A Heretat Montrubí han escollit aquest tipus de conducció vertical per afavorir un millor equilibri de les brocades del cep i així reduïr l'excés de vigor.


En aquest celler també s'hi elaboren els vins dolços naturals més interessants de les varietats autòctones xarel.lo, carinyena i sumoll. És tot un espectacle entrar en el paller on estan tots els gotims penjats un per un!!


Aquests raïms es van pansificant fins al gener-febrer, quan es premsen i es fan fermentar per a elaborar els meravellosos "ADVENTS", vins dolços de més de 250 g/l de sucres naturals amb un equilibri excepcional.

La vinificació del sumoll és complicada. Si no es cuiden tots els detalls fins a l'extrem, poden donar vins molt aspres i rústics. El secret està en domar aquesta rusticitat natural. A Heretat Montrubí ho aconseguieixen buscant bones maduracions a la vinya i  amb tècniques alternatives al celler com la fermentació del raïm en fudres oberts i la criança en botes i també en "ous" de ciment.
Només donar les gràcies a Heretat Montrubí per la calidesa amb que vam ser acollits i per elaborar vins amb tanta dedicació com son:

el monovarietal de sumoll "Gaintus"
els joves i llaminers "Black" de garnatxa negra i sumoll i el  xarel.lo"White" 
els tres dolços monovarietals "Advent"