dimarts, de juny 08, 2010

Presentació de Caves Recaredo al Rebost-Vinoteca

El passat dijous 3 de juny al Rebost-Vinoteca vam tenir el privilegi d’oferir als nostres clients una presentació dels caves Recaredo amb la presència del JoanRbió, tècnic de viticultura de l’empresa i del Carles Mata, membre de la tercera generació de la família propietària del celler.

Recaredo és una empresa familiar emblemàtica a Sant Sadurní d’Anoia. El besavi Recaredo Mata Figueres va ser qui va donar nom a la casa, i el seu fill Josep Mata Capellades va ser qui va forjar la identitat de Recaredo, basada en el coneixement, la professionalitat i el treball. Va marcar el camí d’un estil propi, sent pioner en l’elaboració de caves totalment secs, els Caves Brut Nature, en el treball amb les bótes de roure i en els caves de criança més llarga des del 1924.

Un dels trets més particulars de l’empresa és la viticultura. Conten amb 46 Ha. de vinyes pròpies principalment de xarel•lo i macabeu. Per a treballar-les només intervenen quan és necessari, buscant l’equilibri natural del cep i procurant respectar al màxim el medi per aconseguir l’expressió de cada anyada. La seva viticultura és únicament de secà, cullen tot el raïm a mà i elaborem caves totalment secs. Prioritzen el respecte per la biodiversitat i el medi ambient, per això conreen les vinyes sense herbicides ni insecticides, utilitzant exclusivament adobat d’origen orgànic i natural. De fet, des de l’anyada 2004 totes les finques segueixen una viticultura “ecològica” i des del 2009 han anat un pas més enllà amb un cultiu “biodinàmic”. Tota una aposta pel medi ambient i la riquesa natural.

Però el compromís amb la qualitat de Recaredo no s’acaba a la vinya sinó que al celler també es desmarquen de la resta elaborant únicament de caves d’anyada totalment secs, sense res de licor d’expedició, provinents de les seves pròpies vinyes. En tots els caves intervé la bóta per donar complexitat però sense emmascarar. La criança en ampolla és fa totalment amb tap de suro natural, aclarint a mà als tradicionals pupitres i desgorjant manualment sense congelar el coll de l’ampolla a diferència de la majoria.

Els caves que vam tastar van ser:

Rosat Intens BN 2006: aquest és el primer Rosat Brut Nature elaborat al mon. Està elaborat amb un 80% de pinot noir i un 20% de monastrell amb 27 mesos de criança. Com indica el seu nom és un cava intens, de color magrana pujat, d’aroma molt neta a fruita fresca i violeta amb un pas de boca cremós, golós i fresc amb un punt amarg al final que l’allarga i el torna seriós.

Recaredo BN 2006: De color groc molt pàl•lid i brillant presenta aromes de fruita blanca molt fresca, fins i tot cítrica. En boca és sec, molt fresc i de tacte cremós llarg amb una llarga persistència aromàtica. Tot elegància.

Brut de Brut 2003: Tot i provenir d’una collita molt càlida i difícil, han aconseguit un cava de gran qualitat. De color groc pàl•lid tot i la seva llarga criança, necessita obrir-se una mica abans de servir-lo per a que es vagi obrint. Aromàticament, apareixen més notes de pa torrat, d’herbes de bosc mediterrànies, rebosteria, molt complexe. En boca és molt voluminós i compacte, acompanyat per la bona frescor típica de la casa.

Reserva Particular 2001: Aquesta va ser una gran anyada. També de sorprenent groc pàl•lid, també necessita anar-se obrint i llavors apareixen aromes de farigola, sotabosc, torrats i lleugeres notes afruitades. En boca és espectacular, molt fresc i saborós amb una bombolla molt integrada que embolcalla delicadament el paladar. Final amb un toc amarg extrallarg.

Turó d’en Mota 2000: aquest es el cava estrella del celler, provinent d’una sola finca excepcional de xarel•lo. De color groc pàl•lid tot i la seva edat en nas és una simfonia de fruita i flors blanques, préssec, herba fresca, fonoll, tocs de mantega i ni una sola nota d’oxidació o cansament. En boca és molt cremós, fresc i llarg al nivell d’un champagne d’alta gamma.



Una degustació realment excepcional on tots els assistents van gaudir de valent tot coneixent un celler que busca l’excel•lència.