dijous, de juliol 14, 2011

Tast de vins del Priorat


El passat dijous  7 de juliol hi va haver una nova presentació de vins  a la Vinoteca del Rebost. En aquest cas es va tractar de dos  petits però molt interessants cellers de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. El tast va anar a càrrec del s seus propietaris i “anima mater”, per una banda,  amb el Jordi Aixalà del celler  Aixalà-Alcaït de Torroja del Priorat i per l’altra, amb el Jaume Balaguer del celler Arrels del Priorat de Gratallops.


De la mà del Jordi vam tastar en primer lloc el Destrankis 2009 que ha estat valorat com a millor vi negre criança del Priorat per la Guia de Vins de Catalunya. Aquest vi està composat per garnatxa i carinyena de vinyes plantades en els anys 90 i de cultiu ecològic com totes les que treballa el Jordi Aixalà. El Destrankis sorprèn per  els seus aromes de fruites vermelles, pega dolça i balsàmics i per la seva boca agradable amb un taní afinat i melós i de final fresc.



El següent  va estar el Pardelasses 2009, primer vi que va elaborar aquest petit celler des de l’any 2005. Vi negre amb dotze mesos de criança amb garnatxa i carinyena en la mateixa proporció, tot i que predomina la carinyena en el tast. En nas és mineral, amb fruita negra i amb uns interessants tocs d’herbes aromàtiques del bosc i herba seca. En boca és estructurat i consistent.

A continuació, lo Jaume Balaguer va parlar de la filosofia del seu celler de Gratallops. Ell i el seu pare son dos apassionats de la garnatxa negra i el seu objectiu és trobar l’expressió d’aquesta varietat  en el Priorat. De moment només embotellen el vi d’una sola finca que s’anomena com el vi “La Guinardera ”. Situada a Gratallops a 200 m d’alçada i orientada al sud de manera que rep la màxima insol.lació i ventilació per afavorir la seva maduració i sanitat. La vinya té més de 20 anys i com no, és tota de garnatxa. La guinardera 2007 és un vi que varia força d’un any per un altre al provenir d’una sola finca. En l’anyada 2007 cal destacar  la seva mineralitat a diferencia del 2006 on predominava la fruita. En boca és llaminer, molt rodó i equilibrat amb un pas agradable.


Per acabar, el Jordi Aixalà va presentar una carinyena monovarietal inèdita que ha elaborat per primer any de la seva finca “Les Clivelles” i que no traurà al mercat fins el pròxim setembre. El vi, que es dirà Les Clivelles 2009 tot i no estar acabat ja apuntava bones maneres. En nas encara no expressava tot el seu potencial però el seu pas per boca era pura seda i alhora corpulent, característiques s que podem trobar en les millors carinyenes del Priorat.

2 comentaris:

Lo Jaume ha dit...

Moltes gràcies Anna, per una vetllada fantàstica de par del Jordi i meva.

Lo Jaume

EL REBOST-VINOTECA ha dit...

Gracies a vosaltres per compartir els vostres vins i les vostres experiences