El dimecres vaig tenir el privilegi de poder assistir al tast que els amics Sommeliers del Penedès van organitzar dins dels actes del ViJazz a Vilafranca. Bodegas Pinord va ser l’amfitrió que va cedir l’espai per aquest tast insòlit. Nou caves de més de deu anys de nou diferents elaboradors del Penedès tastats a cegues. Alguns son caves que ara mateix estan al mercat i alguns eren petites reserves que els celleristes tenien guardades o oblidades. Sense cap mena de dubte, una bona ocasió per a trencar motlles sobre la longevitat dels caves . Tots els assistents, una quarantena de tastadors entre professionals de la sommeleria, bloggers i enòlegs, vam poder constatar que els caves poden parlar de tu a tu amb qualsevol altre escumós de qualitat del mon.
Els caves degustats van estar els següents. No
parlaré del color perquè tots tenien un groc daurat i brillant que no denotava
la seva vellesa i per a cadascun he escollit un mot que crec que el defineix:
Clos
Nostre Senyor 2002, Caves Mestres. Desgorjat el febrer
del 2011 amb un cupatge de 60% xarel.lo , 20% parellada i 20% macabeu. On la
meitat del vi base s’ha criat en bótes de castanyer durant 10 mesos. Àgil, d’aromes afruitades i florals i un pas de
boca cremós i elegant. REFINAT.
Duran Gran Reserva 2000. Caves Duran. Desgorjat el dilluns amb un cupatge del 48% xarel.lo, 25% macabeu, 17% parellada i un 10% chardonnay. De nas intens i complexe, amb notes de vainilla, toffe, compota de poma, crema catalana, pell de taronja...i boca saborosa, equilibrada, cremosa i llarga. COMPLEXITAT
Rimars BN Gran Reserva 2002, Caves Rimars. Desgorjat el dia del tast amb un cupatge de macabeu, xarel.lo i parellada amb una mica de chardonnay. Un cava intens, aromàtic i amb cos. CLÀSSIC.
Celler Batlle 2002, Caves Gramona. Desgorjat al 2012 amb un cupatge del 70% de xarel.lo i un 30% de macabeu. Madur i fresc amb un bon pas de boca. HARMONIA.
Oriol
Rossell Reserva Propietat BN 2002. Caves Oriol
Rossell. Desgorjat el novembre del 2007, cupatge 50% xarel.lo, 30% macabeu i
20% parellada. Cava que en nas recorda més a un vi tranquil i en boca manté ben
viva la bombolla. EVOLUCIÓ.
Recaredo
Reserva Particular BN 2002. Caves Recaredo. Desgorjat l’abril del 2012 amb un cupatge de xarel.lo
fermentat en bóta i macabeu. Destaca pels seus aromes frescos i balsàmics amb
alguna nota de coco i vainilla. En boca presenta una bona acidesa i una textura
de bombolla amorosida. FRESCOR.
Antonia
Marrugat 98. Bodegas Pinord. Desgorjat el mateix dia del tast amb un cupatge del 50%
de xarel.lo, 25% macabeu i 25% parellada. Molt intens amb aromes de bolleria,
crosta de pa, tocs anisats...i una boca potent amb molt de cos i amb algunes
notes de criança en el postgust. POTÈNCIA.
Agustí
Torelló Gran Reserva BN 99. Caves Agustí Torelló Mata.
Recent desgorjat amb un cupatge del 52%
macabeu, 28% xarel.lo i 20% parellada. De nas molt curiós amb notes balsàmiques
i de garriga i en boca trobem una marcada presencia de les mares que li donen
un toc dolcenc tot i ser un brut nature.
SINGULARITAT.
Gran
Reserva Personal BN 99. Caves Raventós Blanc. Desgorjat el
gener del 2012 amb un cupatge de 40% macabeu, 25%xarel.lo, 25% parellada
i 10% chardonnay. Un altre cava on destaca la seva intensitat aromàtica amb
bolleria, pell de taronja, fruits secs, mel...de boca fresca, seca i expressiva. Final amb un punt d’amargor que l’allarga i li dona
persistència. PERSONALITAT.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada