dimecres, de maig 29, 2013

Baixant de la Figuera

Al terme de la Figuera del Montsant és on es cultiven les millors garnatxes. Vins mítics com l'Espectacle, l'Auditori, Pater... neixen en aquest privilegiat  paratge del Montsant.

El passat dijous 23 de maig, el Jaume Roca, viticultor i elaborador de Ficaria Vins, va compartir el seu projecte  amb els assistents al tast del Rebost-Vinoteca. De la seva mà vam conèixer  i tastar  tot el potencial que pot donar de si aquesta meravellosa varietat cultivada en agricultura ecològica i biodinàmica.Es van tastar  les seves últimes experiències: els vins Matraketa. Vins nus, elaborats sense fusta per a  respectar el  caràcter del raïm. 
És per no enmascarar els vins que en la seva elaboració utilitzen elements com l’acer inoxidable o gerres de fang. Només n’ha fet unes 300 ampolles de cada. I tot s’ha de dir, pràcticament estan exhaurides gràcies a la bona acollida que han rebut.


Els Matraketa volen transmetre la personalitat que els donen les varietats  (garnatxa blanca, garnatxa negra i syrah) de la finca anomenada els Plans. Finca situada a les portes del Parc Natural de la Serra de Montsant i encabida a la vall del riu  Montsant. 

Finca "Els Plans"

Els diferents Matraketa son:

Matraketa Blanc 2012, elaborat únicament amb garnatxa blanca que després de la fermentació en diposit d'inox ha estat 4 mesos en contacte amb les mares. Ha fet la malolàctica.
Vi d'alta complexitat aromàtica: flor blanca, fonoll, menta, alfàbrega, pera, avellana...i en boca és fresc, untuós i  saboròs amb aromes de garriga i mentolats.

Matraketa Negra 2012, cupatge de garnatxa negra 70% i sirah 30% també fermentat en inox i amb 4 mesos amb les mares.
Vi de color viu i poc cobert. Aroma intensa de fruita vermella i gominoles. En boca te una entrada xispejant i una marcada tannicitat.

Matraketa Tranquil 2012, vi molt especial elaborat únicament amb garnatxa negra de la finca els Plans on els sols són d'argila vermella amb pedra de guix. Fermenta en gerres de fang on també hi resta 4 mesos més en contacte amb les mares i no se li afegeixen sulfits.
El nom de tranquil se li va posar perque tota l'activitat d'aquest vi anava més lentament que el vi fermentat en inox.
El color d'aquest vi és més evolucionat que el del Matraketa negre i en nas també és molt diferent. Notes de confitura de fruita negra, molt perfumat i amb un fons mineral o terrós de la gerra de fang molt curiós. La entrada en boca també és xispejant com el seu germà, peró amb molta més presencia de fruita, cireres i amb un taní molt sedós i afinat que li ha aportat la microoxigenació de la gerra.


També es van tastar les últimes anyades dels vins més clàssics del celler:

Elia 2010, elaborat amb garnatxa negra 70%  acompanyada de cabernet 10% i syrah 20% i amb una criança de 12 mesos en bótes de tercer i quart any. Aquest és un vi dedicat a la seva filla Elia.
De color viu i brillant, necessita airejar-se per obrir tot el seu potencial aromàtic de viloetes i fruita vermella amb una fusta molt ben integrada. en boca és carnós, fresc i afruitat. Final llarg i saborós.


Finalment es va tastar el vi més emblemàtic del celler: 

Pater 2009, màxima expressió de les garnatxes velles de ceps de 30 a 80 anys en un terreny argilo-calcari. La majoria de ceps van estar plantats pel pare del Jaume a qui va dedicat aquest vi. Ha tingut una criança de 14 mesos en botes de primer i segon any. Per a tastar  plenament aquest vi, necessita una bona decantació per a que vagin apareixent un darrera de l'altra tos els aròmes que subtilment perfumen aquest vi. En boca es combina a la perfecció frescor, volum i persistència.


2 comentaris:

Unknown ha dit...

com m'hagués agradat assistir-hi, segur que va ser molt interessant!!

EL REBOST-VINOTECA ha dit...

I tant! Poder tastar vins amb ánima amb el seu elaborador és una experiència molt enriquidora.