dimecres, d’agost 01, 2012

II Concurs de Beure en Porró - Firagost 2012


Per segon any, però aquest cop oficialment, ahir es va celebrar el Concurs de Beure en Porró a la Plaça del Blat de Valls dins dels actes que s'organitzen per la Firagost.

L'objectiu era reinvindicar el porró: sa ,net ,diverit ,refrescant i nostre !!


Després del la xerrada al Centre de Lectura sobre "La Catalanitat del Porró" a càrrec d'en Josep Maria Rovira, tothom que s'havia inscrit previament o in situ, podia participar gratuitament en aquest divertit concurs que va aixecar força expectació entre els visitants de la fira.


Originariament constava de quatre categories amb premi:+estil, +temps,+amunt i infantil (amb aigua),peró per ampli consens del jurat es va instaurar una categoria femenina.




Els guanyadors d'aquesta edició amb un nivell més que destacable van estar:


 +estil: Jordi Busquets (Valls)


+temps: Joan Martí Ramoneda (Tremp)


+amunt: Quim Sugrañes (Almoster)


femení: Mar Calbet (Valls)


infantil: Pau Sikun Amill (Valls) 4 anys


Cadascú es va endur de premi un porró artesà creat per l'ocasió pel Mestre Vidrier Paco Ramos del Museu del Vidre de Vimbodí i un bag-in-box del Vi a Punt.



Com diu l'anònim:

El calçot, el porró i els castellers
Tres coses nostres que m’han fascinat
Surten de la terra i em fan mirar al cel.

Els organitzador van ser: La Vinoteca del Rebost, el Vi A Punt i la Cambra de Comerç de Valls.



"mano a mano" entre concursants

Reportatge TAC12 del Concurs de la FIRAGOST 2012

dimarts, de juliol 24, 2012

XVIII CONCURS DE VINS I CAVES DE LA FIRAGOST 2012



Ja s'ha celebrat el XVIII concurs de vins i caves de la Firagost, carai com passen els anys!. Concurs que organitzem la Vinoteca del Rebost amb la Cambra de Comerç de Valls. S'hi van presentar una vintena dels cellers de les nostres comarques que exposaran a la Firagost, amb gairebé setanta  vins repartits en les diverses categories. Cal remarcar el bon nivell de la majoria que va en augment any rera any.

Enhorabona a tots!

Els guanyadors han estat els següents:

BLANCS JOVES

1.- IPSIS BLANC FLOR 2011 - Vins Padró SL

2.-  VISENDRA 2011 - Bodegues Visendra

3.- PUIG RODÓ Blanc Xarel.lo 2011 - Agrícola de Bràfim


BLANCS CRIANÇA

1.- ARRELS DE LA CONCA 2011 - Mas de la Sabatera

2.-  DENT DE LLEÓ 2011 -  Celler Mas Vicenç

3.- ADERNATS Blanc Fermentat en Barrica 2011 - Vinícola  de Nulles 


ROSATS

1.- MIGJORN 2011 - Agrícola de Rodonyà

2.- ADERNATS ROSAT 2011Vinícola  de Nulles 

3.- PUIG RODÓ ROSAT 2011 - Agrícola de Bràfim


NEGRES JOVES

1.- SYH Syrah 2011 - Vinya Janine

2.- IPSIS Ull de llebre-Merlot 2011 - Vins Padró SL

3.- QUA - EL VI A PUNT


NEGRES DE CRIANÇA

1.- ROMBES D'ARLEQUÍ  2009 - Celler Mas Vicenç

2.-  MOMENTS 2007 - Vinya Janine

3.-  IPSIS Criança 2009 - Vins Padró SL


GENEROSOS

1.- MOSCATELL DONZELL - Vins Padró SL

2.- MOSCATELL - Celler Cooperatiu de Vila-Rodona

3.- VI DEL VENT 2011 - Celler Mas Vicenç


CAVES

1.- ELECTE Reserva Brut Nature - Celler Reverté

2.- ADERNATS Reserva Brut - Vinícola  de Nulles 

3.- VIDAL I FERRÉ Reserva Brut - Vidal i Ferré

divendres, de juliol 06, 2012

TAST DE CAVES AMB HISTÒRIA



El dimecres vaig tenir el privilegi de poder assistir al tast que els amics Sommeliers del Penedès van organitzar dins dels actes del ViJazz  a Vilafranca. Bodegas Pinord va ser l’amfitrió que va cedir l’espai per aquest  tast insòlit. Nou caves de més de deu anys de nou diferents elaboradors del Penedès tastats a cegues. Alguns son caves que ara mateix estan al mercat i alguns eren petites reserves que els celleristes tenien guardades o oblidades.  Sense cap mena de dubte, una bona ocasió per a trencar motlles sobre la longevitat dels caves . Tots els assistents, una quarantena de tastadors entre professionals de la sommeleria, bloggers  i enòlegs, vam poder constatar que els caves poden parlar de tu a tu amb qualsevol altre escumós de qualitat del mon.

Els caves degustats van estar els següents. No parlaré del color perquè tots tenien un groc daurat i brillant que no denotava la seva vellesa i per a cadascun he escollit un mot que crec que el defineix:

Clos Nostre Senyor 2002, Caves Mestres. Desgorjat el febrer del 2011 amb un cupatge de 60% xarel.lo , 20% parellada i 20% macabeu. On la meitat del vi base s’ha criat en bótes de castanyer durant 10 mesos.  Àgil, d’aromes afruitades i florals i un pas de boca cremós  i elegant. REFINAT.

Duran Gran Reserva 2000. Caves Duran. Desgorjat el dilluns amb un cupatge del 48% xarel.lo, 25% macabeu, 17% parellada i un 10% chardonnay. De nas intens i complexe, amb notes de vainilla, toffe, compota de poma, crema catalana, pell de taronja...i boca saborosa, equilibrada, cremosa i llarga. COMPLEXITAT


Rimars BN Gran Reserva 2002, Caves Rimars. Desgorjat  el dia del tast amb un cupatge de macabeu, xarel.lo i parellada amb una mica de chardonnay.  Un cava intens, aromàtic i amb cos. CLÀSSIC.

Celler Batlle 2002, Caves Gramona. Desgorjat  al 2012 amb un cupatge del 70% de xarel.lo i un 30% de macabeu. Madur i fresc amb un bon pas de boca. HARMONIA.

Oriol Rossell Reserva Propietat BN 2002. Caves Oriol Rossell. Desgorjat el novembre del 2007, cupatge 50% xarel.lo, 30% macabeu i 20% parellada. Cava que en nas recorda més a un vi tranquil i en boca manté ben viva la bombolla. EVOLUCIÓ.

Recaredo Reserva  Particular BN 2002. Caves Recaredo. Desgorjat l’abril del 2012 amb un cupatge de xarel.lo fermentat en bóta i macabeu. Destaca pels seus aromes frescos i balsàmics amb alguna nota de coco i vainilla. En boca presenta una bona acidesa i una textura de bombolla amorosida. FRESCOR.

Antonia Marrugat 98. Bodegas Pinord. Desgorjat  el mateix dia del tast amb un cupatge del 50% de xarel.lo, 25% macabeu i 25% parellada. Molt intens amb aromes de bolleria, crosta de pa, tocs anisats...i una boca potent amb molt de cos i amb algunes notes de criança en el postgust. POTÈNCIA.

Agustí Torelló Gran Reserva BN 99. Caves Agustí Torelló Mata. Recent desgorjat  amb un cupatge del 52% macabeu, 28% xarel.lo i 20% parellada. De nas molt curiós amb notes balsàmiques i de garriga i en boca trobem una marcada presencia de les mares que li donen un toc dolcenc tot i ser un brut nature.  SINGULARITAT.

Gran Reserva Personal BN 99. Caves Raventós Blanc.  Desgorjat el  gener del 2012 amb un cupatge de 40% macabeu, 25%xarel.lo, 25% parellada i 10% chardonnay. Un altre cava on destaca la seva intensitat aromàtica amb bolleria, pell de taronja, fruits secs, mel...de boca  fresca, seca i expressiva. Final  amb un punt d’amargor que l’allarga i li dona persistència. PERSONALITAT.


dilluns, de juny 18, 2012

Celler Burgos-Porta. Vins ecològics al Priorat.



El dijous 7 de juny a la Vinoteca del Rebost es va tornar a organitzar una nova activitat al voltant del mon del vi. En aquesta ocasió es va tractar de la presentació del celler ecològic Burgos-Porta, que de la mà de la Conxita i el Salvador, els seus propietaris, van explicar als assistents com va començar el seu projecte fins a l’actualitat tot tastant els seus vins.

La parella Burgos-Porta ja feia molts anys que estaven vinculats al mon ecològic. El Salvador fins i tot va formar part del primer celler que va elaborar vins ecològics al Priorat, Mas Igneus. Als anys 90, es van decidir a comprar un vell mas amb les seves terres al terme de Poboleda. Es tractava del Mas Sinen, que avui dona nom als vins que produeixen. Van plantar vinyes de garnatxa, carinyena, syrah i cabernet que van cultivar seguint la pauta ecològica i van reconvertir les vinyes que havien heretat de la família.


Actualment els consumidors estan cada cop més conscienciats sobre la importància del que es menja i de que es cuidi l’entorn. En el cas del vi, podríem dir que a nivell de celler, quasi tots es podrien considerar ecològics ja que es treballa amb nivells molt baixos de productes químics. On realment es diferència un vi convencional d’un d’ecològic és en els treballs que es realitzen a la vinya. Insecticides, fungicides, adobs químics... que s’utilitzen indiscriminadament en la viticultura convencional, no s’apliquen o s’utilitzen amb mesura en els cultius ecològics.

Els vins que es van tastar van ser:

MAS SINÉN BLANC 2010,  un vi elaborat exclusivament amb garnatxa blanca de vinyes de 20 anys. Fermentat en bóta amb una lleugera criança de 6 mesos. En nas és complexe i sutil alhora, amb notes cítruiques, minerals, de garriga...En boca és consistent fresc i llarg amb la fusta i l'alcohol molt ben integrats.

PETIT MAS SINÉN 2009, primera anyada d’aquest vi de garnatxa i carinyena amb cabernet, merlot i syrah també amb 6 mesos de bóta. Petit però amb tot el caràcter de la llicorella. De color molt viu i ribet encara morat. En nas és mineral i balsàmic amb un fons de fruita vermella. En boca està molt viu.

MAS SINÉN NEGRE 2006 i MAS SINÉN NEGRE2007  dues anyades del seu vi de criança més conegut. Una de més càlida i una altra de més fresca que van imprimir la seva petja en els vins.El 2006 desprésd' una bona decantació per a que s'obri treu notes de compota i fruita vermella molt madura i en boca ja està al punt. El 2007 és molt més concentrat de color i aroma. Fruita negra, pebre, cacao i mineral. En boca és carnós, avellutat i sabrós amb molta vida per endavant. 

MAS SINÉN COSTER 2007, el top del celler, és un vi que no s'elabora tots els anys, només quan la collita és excel.lent. Prové d’una vinya de més de 60 anys plantada per l’avi del Salvador amb una producció de 300g per cep. Pura concentració: molt dens, aromes de compota, mineral, tinta xina...en boca molt rodó i avellutat amb tanins nobles i de pas gras.