dissabte, de juliol 18, 2009

Tast de vins i caves Llopart


El passat divendres 17 de juliol, es va fer la presentació dels vins i caves del Celler Heretat can Llopart. Aquest és un dels cellers més antics del Penedés. Ubicat al terme de Subirats a 350 m sobre el nivell del mar, és dels pocs que té en propietat totes les vinyes a partir de les quals elaboren.

Aquesta casa ja està ben introduïda a Valls, sobretot amb el cava Llopart Brut Nature, que a la nostra ciutat ha format part de moltes cistelles de Nadal. La resta de productes, no obstant, no son tan coneguts. En aquest tast, els assistents van tenir l'oportunitat de degustar tots els vins i caves i coneixer la gran divesitat de productes de qualitat del celler.

Vam començar amb els dos vins blancs:

Vitis 08 un vi jove amb 60% de xarel.lo, 30% de subirat parent i un 10% de muscat. És un vi amb l'estructurai frescor que li dona el xarel.lo i alhora amb bona intensitat aròmatica que li aporta el Subirat Parent. Aquesta varietat, també coneguda com a malvasia riojana, és pròpia del Penedés i les vinyes d'aquest vi, a més, tenen l'afegit d'estar per sobre dels 350 m d'alçada.

Clos dels Fòssils 08 vi blanc de criança amb un 85% de chardonnay i 15% de xarel.lo. Tot i que una mica massa aviat per a degustar-lo, perque sempre millora amb uns mesos més d'ampolla, ja denotava el seu potencial tant aròmatic com en boca. Un vi ideal per a maridar amb plats més elaborats, arrossos i carns lleugeres.

Seguidament vam continuar amb els caves:

Brut Nature Integral amb 24 mesos de criança que porta 25% de macabeu, 45% de parellada i 30% de chardonnay i gens de sucre afegit. És un cava fresc, alegre, per a beure a qualsevol hora.

Brut Rosé cava rosat amb 24 mesos de criança que porta 60% de monastrell, 20% de garnatxa i 20% de pinot noir. De color rosat molt viu, és un cava afruitat i agradable, molt fàcil de beure.

Microcosmos rosat amb 36 mesos d'ampolla elaborat amb un 85% de pinot noir i un 15% de monastrell. De color més sútil, en canvi, és un cava de gran complexitat aromàtica: fruites vermelles, torrats de la criança... i en boca combina la finor del carbonic ben integrat amb l'amplitud i cremositat de la pinot noir i de la criança. Un cava per acompanyar una bona vianda.

Brut Imperial amb 46 mesos de criança, porta 40% de macabeu, 45% de xarel.lo, 10% de chardonnay i un 5% de parellada. És un cava seriós, per acompanyar plats consistents com un cap-i-pota. De notes marcades per la llarga criança tan a nivell aromàtic com gustatiu.

Leopardi amb 52 mesos de criaça, porta 40% de macabeu, 30% de xarel.lo, 15% de parellada i 15% de chardonnay. Tot i la seva llarga criança, en paladar és un cava fresc, dinàmic i alhora complexe i estructurat. Un cava versatil que pot acompanyar un àpat des de l'aperitiu fins al final.

EX-VITE, sens dubte, la joia de la corona. Criança mínima de 60 mesos, cupatge amb vins de la reserva Ex Vite envellits en botes de roure, 60% xarel.lo i 40% macabeu de vinyes velles. És un cava d'alta gamma que comparteix pedestal amb els millors caves catalans. Per assaborir sense pressa, fins i tot com a copa de sobretaula.

Nectar Terrenal com a cloenda un cava semi-dolç, amb 24 mesos de criança elaborat amb un 70% de xarel.lo i 30% de parellada i amb 38g/l de sucre afegit. Un cava ideal per a postres, però que no per ser un cava semi és un cava corrent o de poca qualitat sinó tot el contrari.

Una vetllada d'excepció a càrrec de Roger Poch, director comercial del celler, que ens va il.lustrar amb tot de detalls interessants sobre el mon del cava i particularment de l'heretat de can Llopart.