diumenge, de novembre 15, 2009

Presentació del celler Acústic. DO Montsant

El passat divendres 13 de novembre, la Núria Ruiz va estar al Rebost-Vinoteca per a parlar-nos dels vins del celler Acústic. Aquest és el  projecte que esta portant a terme el seu marit, l’Albert Jané, als Guiamets. Tots dos ja provenien del món del vi, ella era sumiller i ell enòleg al Penedès (celler Jané Ventura). L’any 2004 van encetar una nova etapa al Montsant amb una filosofia ben clara: reivindicar la viticultura tradicional, evitant els excessos tecnològics i permetent que la vinya expressi les seves característiques de la forma més natural possible. D’aquí ve el nom del celler: “acústic” una defensa del natural, d’imperfecció de lo autòcton en contra de l”elèctric” de la globalització dels vins actuals plens de maquillatge i tecnologia.

Tots els vins que elaboren són de limitadíssima producció i provenen de vinyes dels termes dels Guiamets, Capçanes, Masroig, Marçà i Cornudella. Les més joves tenen més de trenta anys i les més velles uns vuitanta i totes estan conduïdes en vas sobre terrenys d’argil.la compactada i llicorella. La personalitat d’aquest vins ha estat reconeguda internacionalment pels millors crítics com Robert Parker que els hi ha donat en diferents anyades les més altes puntuacions.

Els diferents vins tastats van ser:

Acústic blanc 2008: garnatxa blanca, macabeu i una petita part de pansal i garnatxa roja (ambdues autòctones del Montsant i en clara recessió). Un 30% del vi fermenta i s’envelleix tres mesos en bota de roure francès. És un vi molt fresc i untuós amb aromes de flors i fruites blanques.

Acústic negre 2007: 30% garnatxa negra i un 70% de carinyena. Tenen uns nou mesos de criança en bota de roure francès de torrat baix i no es filtra per a preservar la seva identitat. Vi d’aroma intens afruitat, regalèssia, especies com clau i en boca és un vi madur, evolvent i llarg.
Braó 2007: 45% carinyena i 55% garnatxa negra de les vinyes més velles . Criança de dotze mesos i no es filtra. És un vi elegant i complexe en nas i en boca és un vi de tacte envellutat, madur i de llarg recorregut.

Auditori 2007: la joia del celler és 100% garnatxa negra de les millors parades, de vinyes màgiques com diu a l’etiqueta. Criança de quinze mesos en bota nova i no es filtra. A aquest vi només li falta l’orquestra per a fer-nos enlairar a través dels sentits. De fragància intensa però delicada, ens pot recordar algun dels millors pinots noir. En nas és floral trobem flor de taronger, d’arç i de lliri, també especies i fruita. En boca és concentrat, amb bons tanins que milloraran dins l’ampolla i molt aromàtic. Llàstima que hi hagin tan poques ampolles al mercat.