dimarts, de març 16, 2010

GUSPÍ – PINETELL

Josep Mª Guspí és un jove viticultor de Pira propietari d’una important quantitat de vinyes que han estat treballades per la seva família durant generacions. A partir de l’any 2006, a més, elabora els seus propis vins gracies a la oportunitat que el Celler de Viveristes de Barberà ofereix als projectes dels emprenedors vitivinícoles de la comarca. El Josep Mª que sempre havia portat els seus raïms a la cooperativa volia fer vi d’algunes de les seves finques més afavorides. La idea inicial era elaborar dos monovarietals, un de Merlot i un altre d'Ull de Llebre, el primer com a semicriança i el segon amb criança habitual d'un any en bóta i un any en ampolla amb l’ajuda de l’enòleg Martí Magrinyà.


Embigats i Pinetell són les dues finques de Barberà on s’originen els dos vins i que a més els donen nom. La vinya d'Ull de Llebre va ser plantada l'any 1985 coincidint amb la primera introducció d'aquest raïm a la Conca. La de Merlot ho va ser l'any 1999 quan aquesta varietat es trobava en molta voga aquí i al Penedès. El sòl en els dos casos és el típic d'argiles vermelles de la Conca, sobre roca detrítica (margues i gresos).


El treball tant a vinya com al celler és l'habitual en produccions de qualitat.La verema es fa amb caixes de 15 kg En el cas del merlot es fa una maceració prefermentativa en fred d'uns 5-6 dies neu carbònica, per extreure color i aromes. La fermentació és porta a baixa temperatura (20-22º) per primar els aspectes varietals i la maceració s'allarga per un total de 15-20 dies fins que obtenim l'estructura adient per donar suport a l'expressió varietal del Merlot reforçat pels remontatges i el submergit manual del barret. La criança es fa en botes de roure francès i de l'est d'Europa durant uns 6 mesos i finalment s'embotella sense cap additiu ni tractament.

PINETELL 07
Celler
: Josep Maria Guspí
Zona: Barberà. DO Conca de Barberà
Varietats: 100% merlot d’una vinya d’1 ha
Tipus de vi: negre amb mitja criança
Nota de tast: de color picota, presenta un intens aroma de fruita madura amb unes lleugeres notes especiades i de la fusta. En boca te una entrada golosa acompanyada per una bona estructura típica dels bons merlots. Final persistent i agradable.

2 comentaris:

Martí Magriña Poblet ha dit...

L'anyada 2008 va ser bastant severa pel Merlot ja que les pluges continuades de Maig i Juny (recordeu: després de la llarguíssima sequera de tres anys)van provocar un mal quallat en el raïm i doncs una pèrdua gran de producció, cosa que no és cap impediment per la qualitat, tanmateix.
L'estiu suau va ser favorable, però, a varietats primerenques com el Merlot, que no toleren massa bé les calors de finals d'estiu. El clima va permetre així la preservació de les típiques aromes varietals de merlot, de móra i fruita negra com el cassís i els mirtils.

EL REBOST-VINOTECA ha dit...

Gràcies Martí per la teva aportació.
Així quines diferencies trobes entre la 2007 i la 2008? Quin t'agrada més a tu?