dimecres, de març 03, 2010

Mencia al 100%

El Bierzo és una Denominació d’Origen localitzada a la província de Lleó al nord-oest de la península. Tradicionalment ha estat una zona principalment vitícola tot i que fins fa molt poc no gaudia de massa prestigi. Actualment això ha canviat, podríem comparar el fenomen amb l’enlairament del nostre Priorat. El Bierzo ha passat de ser una DO desconeguda a ser una de les zones amb més potencial i caràcter de l’estat. Per una banda, trobem una varietat autòctona única al mon, la mencía. I per l’altra banda la zona gaudeix d’un clima continental que afavoreix la producció de vins més “europeus” oposats als típics vins mediterranis més càlids i golosos.

Castro Ventosa és un petit celler familiar situat a Valtuille de Abajo, als peus dels costers de ponent del Castro, on tot gira al voltant de la terra, la vinya, el raïm i el vi. Un vi d’alta qualitat amb produccions molt limitades que s’han guanyat els elogis dels crítics internacionals.
Els inicis de la família en el cultiu de la vinya son difícils d’ubicar, però ja en el 1752 figuren com a viticultors a Valtuille i elaborant vi d’algunes de les parcel·les actuals. Avui, el celler reflexa aquest esperit tradicional en harmonia amb l’experiència adquirida a través dels anys de generació en generació i amb l’aportació de les noves tecnologies.

Les vinyes estan ubicades als turons del poble de Valtuille de Abajo, son unes 60 hectàrees repartides en 300 parcel·les assentades en terrenys de diferent composició i diferents orientacions que garantitzen la diversitat organolèptica dels vins. La varietat principal és la mencía i més del 80% dels ceps tenen més de 50 anys, de fet moltes vinyes centenàries encara son herència dels primers viticultors de la família.

CASTRO DE VALTUILLE 2007
Celler: Castro Ventosa
Zona: Valtuille de Abajo. DO Bierzo
Varietats: 100% Mencía
Tipus de vi: negre jove amb cupatge de negre criança.
Nota de tast: mencía en estat pur, sense maquillatges. Bonic color cirera de capa mitja amb ribet morat. Nas perfumat i complexe amb fruites negres i flors (violeta) i algunes notes terciàries. Pas de boca contundent i golós sense ser excessivament tànnic. Molt agradable en general i ple de matisos.