divendres, de juny 11, 2010

El gran cava de Recaredo



Arreu del mon vitivinícola existeixen finques especials amb unes condicions de terreny i climatologia que les fan diferents a les del costat. Són vinyes que ben interpretades pel pagès i per l’enòleg donen com a resultat vins màgics. Recaredo te el privilegi de comptar amb un d’aquests terrers únics.


Turó d’en Mota, és una petita finca d’una hectàrea amb ceps de xarel·lo plantats el 1940  a l’Alt Penedès a la faldilla nord del turó del qual pren el nom. És una vinya freda amb exposició nord on el raïm conserva una viva acidesa que permet donar llargues criances al cava. El sol és de textura franco-llimosa amb presència de nòduls calcaris al llarg del perfil, molt profund i amb bon drenatge.


És un cava de terrer en el seu sentit més ampli, capaç de transmetre la personalitat de la terra i les mans que l’han modelat. Un brut nature totalment sec, monovarietal de xarel·lo i amb una llarguíssima criança que li confereix una infinitat de matisos que confirma el bon fer de Recaredo, minimalista i respectuós amb la natura i les característiques de l’anyada.


El Turó d’en mota és un projecte encara incipient ja que només dues de les onze anyades elaborades han sortit al mercat, 1999 i 2000, totes les restants estan al celler fins que assoleixin els 100 mesos de criança.

D’acord amb la filosofia de mínima intervenció de Recaredo, l’etiqueta, obra de Pati Núñez, ha estat dissenyada buscant l’elegància en la senzillesa. Només el nom troquelat sense tinta sobre un fons blanc.



TURÓ D’EN MOTA 2000

Celler: Cava Recaredo
Zona: Sant Sadurní, DO Cava
Varietats: 100% Xarel·lo.
Tipus de vi: cava gran reserva amb 102 mesos de criança. Vi base fermentat en bóta.
Producció: 2.990 ampolles numerades 

Nota de tast: De color groc pàl·lid, tot i la seva edat. En nas és una simfonia de fruita i flors  blanques, préssec, herba fresca, fonoll, tocs de  mantega, mineralitat i ni una sola nota d’oxidació o cansament. En boca és molt cremós, fresc i llarg al nivell d’un champagne d’alta gamma.

Per apreciar tota la seva complexitat, es recomanable obrir l’ampolla una estoneta abans del seu consum i servir-lo a uns 10ºC en una copa de tulipa de base ampla i  part superior lleugerament tancada.

4 comentaris:

Adictos a la Lujuria ha dit...

Sinceramente, me había ilusionado dado su precio y fue una pequeña decepción, esperaba un carbónico integrado, cremosidad y si bien hay complejidad no esperaba un vino tranquilo.

Quiero pensar que las dos botellas catadas estaban defectuosas pero creo que ante la experiencia difícilmente volveré a intentarlo, de momento me quedo con un Celler Batlle, Parisad o Manuel Raventós.

Saludos

EL REBOST-VINOTECA ha dit...

Eren del 2000? En aquest cas, suposo que et va sortir l'ampolla defectuosa (tampoc es impesable amb un cava que evoluciona durant 100 mesos)Nosaltres vam trobar tot aixó que tu vas trobar a faltar, o sigui, carbonic integrat, cremositat...a mi, realment em va emocionar. Ara també estic pensatuna altra possible causa pel teu desengany: aquest es un cava biodinamic, saps quin dia era el dia que el va tastar? El vins biodinàmics canien molt ssegons si el dia es fulla, arrel...

Adictos a la Lujuria ha dit...

Desconocía que Recaredo trabajaba en biodinámico, pero es 100% biodinámico ( cuerno enterrado, preparados 501...) o respeta las lunas para las labores de viña, trasvases... ¿???

Del día de la cata no se decirte si era flor o raíz pero de algo si que me acuerdo, era un día lluvioso y eso penaliza muy mucho en cata.

Saludos

EL REBOST-VINOTECA ha dit...

Després d'uns anys en probes, des del 2009 totes les vinyes de Recaredo són biodinàmiques, amb el cuerno, la dinamització...tota una aposta arriscada.