dilluns, de novembre 23, 2009

La recuperació dels vins dels Pirineus. CASTELL D'ENCÚS

Al Pallars Jussà, vora Tremp, hi trobem el Castell d’Encús. Aquest era un antic assentament de la ordre dels Hospitalaris des del segle XI. Com la majoria d’ordres monàstiques elaboraven els seus propis vins, però amb la desaparició dels monjos, la tradició vitícola de la zona va quedar immersa en l’oblit. Raül Bobet, enòleg de llarga trajectòria i amb arrels al Pallars, ha ressuscitat aquesta tradició.

Raül, que havia treballat per Torres i que actualment porta el celler Ferrer-Bobet al Priorat, buscava climes més freds en el terreny adequat, amb bona orientació i els va trobar a Talarn a gairebé mil metres d’alçada. Són 95 Ha envoltades de bosc (només 23 són de vinya), per a una plantació de les varietats que Bobet considera més aptes per al clima, orientació i alçada: pinot noir, riesling, sauvignon blanc, semillon i albariño. Elaborar aquí és tot un repte, tant per les condicions com per la inaccessibilitat del lloc. Practica el cultiu orgànic de les vinyes i, tot i que compta amb un celler amb les últimes innovacions enològiques, encara utilitza els cups tallats a la pedra pels monjos per a vinificar part dels seus vins. Fa com ell mateix anomena: “arqueologia enològica”.


Cups tallats a la roca i les vistes que s'aprecien des d'ells

Celler per dins i per fora

Vistes des del celler, evidentment era l'estiu, ara hi fa un fred que pela!

TALEIA 2008

Varietats: Sauvignon blanc i Semillon.
Tipus de vi: blanc. Part fermentat en botes noves i criança sobre lies.
Nota de tast Groc pàl•lid, sorprèn per la seva acidesa vibrant que amb els seus 13º li confereixen una boca poderosa i una bona capacitat d’envelliment. En nas apareixen notes afruitades de pera llimonera i herbes aromàtiques sobre un fons mineral. Res a veure als sauvignons de Rueda!

EKAM 2008
Varietats: 85% Riesling i 15% Albariño.

Tipus de vi: blanc. Verema manual en caixes. Una part del raïm (60%) tenia "podridura noble". Elaborat en tines petites de 25 Hl a baixa temperatura. Criança en ampolla de 6 mesos.
Nota de tast: groc palla brillant. En nas destaquen tocs minerals i cítrics sobre un fons de fruita molt equilibrat. En boca presenta una acidesa refrescant i acusada, alhora que una sensació grasa que ens acompanyen durant un llarg recorregut. S'assembla a  riesling de latituds més fredes.


 
Al Castell d’Encús  pròximament trauran al mercat un vi negre de pinot noir que no desmereixerà als seus cosins de la Borgonya tan a nivell aromàtic com d'estructura.

1 comentari:

Unknown ha dit...

A veure si en portes unes ampolles d'aquest vins per fer un tast.