dijous, de gener 14, 2010

La cervesa "atea"

Des de fa uns pocs anys, a Montferri hi podem trobar la micro-cerveseria artesana "Les clandestines". Aquest és un projecte protagonitzat per tres amics amb una llarga experiència en àmbits com l’agricultura ecològica i l’apicultura. En Xavier Branchat, Artur Folch i Miquel Àngel del Castillo, feia temps que elaboraven cervesa pel seu propi consum fins que veient la bona acollida que tenia la petita producció cervesera entre les seves amistats, es van decidir a posar-s’hi professionalment sense perdre el seu esperit creatiu i artesà. Produeixen quatre cerveses tipus ALE: rossa, 4 maltes, negra i farigola.

Atheus és l’ultima creació de “les Clandestines”, inspirada en les cerveses tradicionals “abadia” que elaboren els monjos trapistes de Bèlgica i Holanda. Aquestes són cerveses caracteritzades per tenir un grau alcohòlic força elevat, sobre els 8º, i per presentar un aspecte tèrbol degut als llevats. La cervesa de Montferri, tot i seguir la mateixa tendència, és diferent en alguns aspectes. Per a començar, ells no son monjos, d’aquí el nom que li han posat que d’una banda especifica el seu origen laic i per altra banda posa de manifest el seu sentit de l’humor. Cal destacar també, que mentres els trapistes, afegeixen sucre a les maltes per obtenir l’elevat grau alcohòlic, a “les Clandestines” utilitzen mels de bruc d’hivern i de romaní provinents de les arnes pròpies dels dos socis apicultors. La mel perd la seva condició dolça i empallegosa al fermentar, però en canvi confereix a la cervesa unes aromes i acidesa molt peculiars.


CERVESA ATHEUS

Celler: Les Clandestines

Zona: Montferri

Producció: molt limitada, 820 ampolles de ¾ de litre.

Ingredients: aigua, llúpols, llevats, maltes d’ordi, malta de blat, mel i sucre integral ecològic.

Tipus de beguda: cervesa “Abadia” d’alta fermentació sense filtrar ni pasteuritzar.

Nota de tast Afruitada, de color ambre fosc, harmonitza la dolçor de les maltes i de la mel amb l’amargor de les flors de llúpol. Es presenta amb força cos (8º alc. i 32 EBUs) que la fa ideal per combinar amb formatges forts, guisats i vinagretes. Cervesa de copa llarga per a gaudir sense presses.

Tot i que es pot consumir ara mateix, és tracta d’una cervesa de guarda que millorarà en els pròxims mesos. De fet, de cara a l’any que ve, no sortirà al mercat sense haver passat primer per una criança al mateix celler.