La garnatxa negra, raïm autòcton del nostre país, resulta ser la varietat més plantada arreu del mon degut al seu bon rendiment en quant a producció. Però com sempre, la quantitat està renyida amb la qualitat, així que, els vins elaborats amb aquest raïm no han estat gaire apreciats exceptuant alguna excepció com els “Châteauneuf-du-Pape”. A mida que els viticultors i els enòlegs han aprés a treballar-la, els resultats obtinguts han millorat substancialment.
Hi ha raïms, com ara el Cabernet Sauvignon , en que la varietat marca la personalitat del vi més que no pas el terrer. En canvi, una garnatxa ben elaborada expressa les característiques del sòl i del microclima. És per això que un celler inquiet com el de Capçanes porta uns quants anys investigant sobre el comportament d’aquesta varietat en diferents finques per a poder elaborar un gran vi 100% garnatxa com és el “Cabrida”.
Els diferents terrers son:
Panal o sauló a 200 msm on la garnatxa adquireix notes goloses tant a nivell de nas com en boca que la fa molt agradable però poc fresca.
La llicorella, a 450 msm, és el terreny que ha fet famosos als vins del Priorat degut a la complexitat que aporta i el bon grau que assoleix el raïm ja que la pissarra a la nit irradia l’escalfor acumulada durant tot el dia. Vins amb pas de boca ràpid i llarg.
Les finques d’argil.la, a 450 msm, donen vins amb molta estructura i tanicitat, tot i que menys color, i alhora dona unes intenses notes aromàtiques a cítrics i minerals.
Finalment, a 700 msm, trobem els terrenys de calissa que sense cap dubte son els millors degut a l’elegància que aporta als seus vins. De fet, el 80% del cupatge del “Cabrida” està elaborat amb aquesta garnatxa mentre que els altres terrers en conformen la resta.
CABRIDA 2007
Celler: celler de Capçanes
Zona: DO Montsant
Varietats: 100% Garnatxa Negra
Tipus de vi: negre amb criança. Botes de 300l de roure francès nou i usat.
Nota de tast: el 2007 va ser una anyada molt bona i es nota en el vi per la seva finor i complexitat. Nas fragant de flor, fruita i mineral i boca equilibrada amb un taní envolvent i estructurat, tot i que li falta ampolla per assolir el seu òptim.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada