diumenge, de febrer 14, 2010

TAST DE GARNATXES AMB EL CELLER DE CAPÇANES

El passat divendres 5 de febrer es van reprendre les activitats que es realitzen al Rebost -Vinoteca amb un tast de garnatxes elaborades pel celler de Capçanes. Els encarregats de dirigir la degustació van ser el Francesc Perelló, enòleg del celler, i la Sandra Aulló, sumiller i relacions públiques.

El celler de Capçanes és una cooperativa exemplar de la DO Montsant. Exemplar perquè ha aconseguit elaborar un gran nombre de vins de qualitat reconeguts internacionalment a partir de les 300 hectàrees repartides dins del terme de Capçanes i propietat dels seus aproximadament 80 socis. La repercussió d’aquest celler va començar quan la comunitat jueva de Barcelona els va demanar d’elaborar a les seves instal•lacions el primer vi “Kosher” d’Espanya als anys 90. D’aquesta col•laboració en va sorgir el “Flor de primavera” un dels vins kosher més valorats arreu. Gràcies a l’empenta que els hi va aportar aquest vi i a l’esperit emprenedor dels socis, el celler va invertir en nous equipaments per a passar d’elaborar bons vins a doll a excel•lents vins embotellats. Marques com Lasendal, Mas Collet, Flor de primavera, Cabrida... son ben conegudes pels amants del bon beure.

La garnatxa junt amb la carinyena son les dues varietats més representatives de les DO Montsant i Priorat. Ambdues formen un binomi perfecte ja que mentre la garnatxa aporta alcohol i complexitat als vins, la carinyena dona color i estructura. Normalment les trobarem juntes en els cupatges, no obstant, quan estan plantades en els millors terrers, podem trobar excel•lents vins elaborats a partir d’una sola varietat. A Capçanes, juntament amb el terme de La Figuera, és on es troben les millors finques pel cultiu de la garnatxa. I és per això, que el celler s’ha marcat el repte de treure la màxima expressió d’aquesta varietat que a més té el valor afegit de que és autòctona i per tant evita de caure en la globalització del mon vitícola actual.
Per aconseguir conèixer bé la varietat, el celler porta uns quants anys elaborant per separat les garnatxes cultivades en diferents terrers i alçades sobre el nivell del mar: panal o sauló, licorella, argila i calissa. Els assistents al tast van poder apreciar de primera mà com cada terreny aporta les seves característiques al vi. El celler de Capçanes elabora el seu vi de més alta expressió el “Cabrida” amb diferents percentatges d’aquests terrers que li aporten complexitat.

També es va tastar abans d’acabar amb un dels seus millors vins de licor “Pansal del Calàs” per a finalitzar la degustació amb gust dolç de boca.