dilluns, de març 22, 2010

Un nou vi de trepat

El trepat és una raïm autòcton de la Conca de Barberà que tots tenim assumida com una varietat molt adequada per a elaborar vins rosats però no gaire apreciada pels vins negres. Això és degut a que és un raïm molt aromàtic però sense el contingut tànnic al que estem acostumats. Tant és així que les vinyes de trepat a la Conca tampoc son tantes i la majoria es dediquen a l’elaboració de vins i caves rosats. Per sort, últimament uns quants viticultors compromesos amb el patrimoni vitícola de la terra estan començant a treballar des la vinya amb aquest raïm per a elaborar un vi negre de qualitat. Un d’aquest cellers “agosarats” és Mas Foraster que traurà el Josep Foraster Trepat aquest mes de Juny i que de moment està a la bota però que ja em pogut tastar.

El raïm s’ha obtingut d’una de les vinyes de trepat més velles de la Conca, en total 1,6 hectàrees de més de 40 anys situades al terme de Prenafeta que tenen arrendada des de l’any passat. Per a obtenir una bona qualitat se li ha fet poda curta, esclarissat de raïms i s’ha estirat el màxim possible la verema fins a finals d’octubre. En total n’han tret una producció de 11.000kg quan anteriorment s’havia arribat a 20.000kg.

Per a elaborar-lo s’ha macerat amb neu carbònica durant una setmana per extraure el màxim d’aroma i quan ha començat la fermentació se n’ha retirat una part del most de manera que la relació pells-most fos més gran i l’extracció polifenòlica augmentés. Com que el trepat és una varietat que tendeix a oxidar-se s’ha cuidat molt d’evitar el contacte amb oxigen durant tota l’elaboració. Al gener es va posar en botes de roure francès de primer i segon any de torrat mig per a portar a terme la criança fins al mes de maig que s’embotellarà.

JOSEP FORASTER TREPAT 2009
Celler
: Mas Foraster
Zona: Montblanc. DO Conca de Barberà
Varietats: 100% Trepat
Tipus de vi: negre criança.
Nota de tast : Com era d’esperar per a un trepat, és un vi de capa baixa però d’un color picota molt atractiu de ribet morat. En nas “trepateja”, o sigui, hi trobem notes de fruita àcida sobretot de pomelo i mirtils. També notes de la criança en fusta que a mida que es va obrint el vi donen pas a aromes delicades de fonoll fresc i pebre blanc. En boca és molt fresc i de pas llarg i net que ajuda a no trobar a faltar l’estructura dels vins d’altres varietats més corpulentes.

1 comentari:

Lluís ha dit...

El passat 28 de juny vaig ser present al Celler Mas Foraster on es va presentar a més de 200 persones relacionades amb els vins, aquest Josep Foraster TREPAT 2009.
Tot un èxit. Felicitats!
A la pàgina web i al facebook hi ha altres comentaris i fotografies.
www.josepforaster.com