Arreu del mediterrani s’hi troben varietats que tenen el seu origen al litoral de la península ibèrica però que aquí s’han anat perdent. Una d’aquestes varietats és la giró que el celler Giró i Ribot ha estat recuperant des de fa uns 7 anys. Tot va començar com un projecte divertit per a re introduir aquesta varietat que té el mateix nom que la família. Així doncs van anar a buscar plantes a la illa de Mallorca per a replantar-les on es troba aquest celler del Penedès.
Inicialment es van plantar les dues versions de la varietat, la blanca i la negra. Però aquesta última va haver de ser arrencada perquè no produïa vins de gaire qualitat. En canvi, amb la blanca, quan es va vinificar per primer cop l’any 2008 ja se li endevinaven uns trets interessants tot i que no es va embotellar. De fet, ara acaba de sortir al mercat l’anyada 2009 de la qual se n’han fet unes 1000 ampolles etiquetades com a vi de taula. De moment a l’etiqueta no hi pot posar Denominació d’Origen perquè la varietat giró encara no està acceptada a la DO Penedès.
El tècnic que ha dut a terme aquest projecte és el Joan Rovira, enòleg que ha demostrat tenir una gran sensibilitat a l’hora de recuperar varietats de raïm en perill d’extinció. El Joan està al darrera del “Sumoi” de la Cooperativa de Rodonyà i també forma part de l’agrupació d’enòlegs “10 sentits” que aposten per aquest camí.
GIRÓ 2 2009
Celler: Giró Ribot
Zona: Santa fe del Penedès.
Varietats: 100% giró. 1000 ceps, 1000 ampolles.
Tipus de vi: blanc, 35% fermentat en bóta amb battonage.
Nota de tast groc amb reflexes daurats, en nas es combinen les aromes cítriques de llima amb d’altres més dolces com orellanes i fruita tropical sobre un fons de fruits secs. En boca trobem un bon equilibri entre la untuositat i el cos amb la frescor, alhora que les aromes afruitades ens acompanyen una bona estona. Ideal per a maridar amb plats mariners, arrossos i formatges de cabra i vaca.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada