divendres, de juliol 30, 2010

Tast de vins de l'Alguer

TAST DE VINS DE L’ALGUER
L'Alguer  és una ciutat tradicionalment de llengua catalana situada a Sardenya, al nord-oest de l'illa. Dels vins de la zona cal destacar la seva qualitat i la seva autenticitat, que és el resultat de l’arrelament dels productors al país, a les varietats autòctones (mònica, cannonau, trobat, cannulari i vermentino) i a la tradició vinícola. De fet, recentment, els autors de la "Guia de Vins de Catalunya", la Silvia Naranjo i el Jordi Alcover, han editat la "Guia de Vins de l'Alguer" on han valorat a cegues tots els vins elaborats a partir d'aquestes varietats tradicionals de la zona. 


El passat dijous 29 de juliol, aprofitant el viatge del Jordi Castells amb els autors de la guia i altres personatges del mon del vi català, el  Rebost-Vinoteca  va organitzar un tast de vins de l'Alguer. Vins molt interessants perque s'elaboren a partir de varietats originaries de Catalunya i que ara s'han perdut, i també perque son vins difícils de trobar si no es porten directament de l'illa.

El tast el van dirigir el Jordi Alcover i la Silvia i els vins els va portat el Jordi Castells de l'última escapada a Sardenya.


Els vins estaven elaborats amb les següents varietats:

Vermentino (malvasia de la Provença) ja no se’n trova a Catalunya i es troba a l'illa des de finals del segle XIX on va arrivar des de la península via Còrsega. És un raïm de costa que dona el millor quan es cultiva vora el mar.

Torbato (trobat o malvasia del Roselló) hi ha uns pocs ceps de trobat negre al Pallars tot i que el de l'Alguer és blanc i dona vins molt aptes per l''envelliment.

Mónica aquí s’ha perdut. Elseu cultiu es remunta al segle XI quan el van introduïr els monjos. Prefereis climes càlids amb terrenys calcaris i profunds però poc fèrtils.

Cagnulari (bobal), antigament aquesta varietat es cultivava per tot el territori, però ara només es conserva al País Valencià. És una vinya molt exigent, dificil de conrear que ha trobat el seu hàbitat en els s`ls luvials, solts i propers al mar.

Cannonau ( garnatxa) el nom ve de “canonazo” que era com es coneixia a la garnatxa per la zona de Sevilla, on precisament  ara ja no se’n trova. És el raïm negre més cultivat a Sardenya i el seu origen es remonta al segle XII durant el període de la dominació catalana. És una vinya que s'adapta molt bé i que s'expressa millor en zones muntanyoses de grava o sòls costaners ben exposats i ventilats.

Aquestes varietats de vinya havien existit a Catalunya abans de la fil·loxera i es van perdre quasi totalment. Per això, tastar vins de l'Alguer -més enllà de l'interès vinícola-, pot suposar  un estímul de curiositat cultural.
La Silvia i el Jordi durant l'exposició
assistents al tast
Els vins tastats eren  dels dos cellers més importants de l'Alguer. L’empresa privada Tenuta Sella&Mosca i la cooperativa de viticultors  Cantina Santa Maria La Palma.

Cantina Santa Maria La Palma
DOC Vermentino di Sardegna
Vermentino 100% jove
Aquest és un dels vins  blancs més venuts a Italia. És color groc pàl.lid amb restes de gas carbònic, floral i agradable en nas i fresc i sec en boca. Un vi fàcil per a consumir amb quotidianeitat.




Tenuta Sella&Mosca
Cala Reale 09
DOC Vermentino di Sardegna
Vermentino 100% jove
Com l’anterior vermentino, de color groc pàl.lid però molt més complexe amb notes de pinya en almibar, codony, pera, flor blanca i torrats i en boca és glicèric, fresc i molt sabrós i aromàtic. Un bon exemple de vermentino ben elaborat.


Tenuta Sella&Mosca
Terre Bianche Cuvee 161 09
DOC Alghero
100% Torbato amb un 10% del vi criat en bòta de segòn any
Vi força original, de color groc daurat, en nas predominen clarament  les notes de la fusta i els fumats típics de la varietat, en boca és voluminós, ben estructurat i fresc, amb un equilibri molt interessant i final de boca personal.



Cantina Santa Maria La Palma
DOC Monica di Sardegna
100% Monica
Tot i que l’anyada 2009 ha d’estar millor, és un vi que cal tenir en compte. De color vermell teula i molt poc cobert, ens retorna a aquells “vins vermells”  que es consumien antigament i que es van perdre per deixar pas als rosats i als negres concentrats als que estem acostumats avui en dia. Aquesta varietat, com seria el cas de la trepat o la pinot noir, no dona més color però a canvi presenta altres característiques atractives com aromes força originals i intenses d’especies, regalessia, samsa d’oliva i  maduixes. En boca és golós, sedós i amb poca estructura, recorda un rosat amb molta extracció.

Cantina Santa Maria La Palma
DOC Alghero
Cagnulari 100% fermentat en INOX
Sorprenent! Per no tenir criança en bòta i ser del 2007 està molt viu i intens. En nas apareixen moltes notes mentolades i bàlsamiques que ens hans explicat que podrien ser degudes als eucaliptus que tenen plantats entre les vinyes per aturar la força del vent. En boca és molt rodó i aromàtic, apareixen notes de fruites negres, figa, balsàmics i fins i tot notes de tinta.



Tenuta Sella&Mosca
Riserva 06
DOC Cannonau di Sardegna
100% cannonau
Aquest vi ha sortit evolucionat, en boca encara aguanta peró a nivell aromàtic surt l’oxidació. Haurem de tastar una anyada més recent per poder apreciar-lo.



Cantina Santa Maria La Palma
DOC Cannonau di Sardegna
100% cannonau
Tot i ser més vell que l’anterior, aquest està en el seu moment. Tot i estar molt lluny de les garnatxes a les que estem acostumats a Catalunya ja que s’assembla més a un Rioja classic per les aromes balsàmiques sobre un fons de fruitetes amb una boca molt afinada.



Cantina Santa Maria La Palma
Soffio di Sole 06
DOC Alghero
100% vermentino, Passito (vi dolç)
Elaborat amb raïms de vermentino que es deixen assecar lentament al sol fins tornar-se panses, d’aquí el seu nom. La fermentació s’atura amb alcohol i d’aquesta manera conserva part dels sucres del raïm. Finalment es sotmet a un envelliment prolongat en bótes de roure.
De color groc daurat presenta aromes de fruita passificada i mel, en boca trobem un bon equilibri entre frescor i melositat. 


Realment va estar un tast inspirador. Si a l'Alguer es poden fer vins tan interessants a partir de varietats que ja estaven adaptades al nostre territori, potser valdria la pena de recuperar-les, ja que amb els avenços que s'han fet tan a nivell vitícola com enològic de segur que podriem obtenir productes amb qualitat i personalitat.

3 comentaris:

Adictos a la Lujuria ha dit...

Nunca hubiese pensado que l´Alguer diese para una guía, en mi visita a Cerdeña vi viñedos en la isla pero concretamente en l ´Arguer no vi nada que despertara mi pasión por la cultura del vino. Tendré que volver.

Saludos

EL REBOST-VINOTECA ha dit...

De fet és una guia petiteta en comparació a la "Guia de vins de Catalunya", peró, crec que si que hauràs de tornar a l'illa a visitar el seu patrimoni vitivinícola i gastronòmic.

EL REBOST-VINOTECA ha dit...

El Joan Nedot del VADEVÍ.CAT també ha parlat sobre aquest tast:
http://www.vadevi.cat/article/reportatges/1206/vi/lalguer/valls.html