dimarts, d’agost 24, 2010

La Fassina

Alambic
L’Alt Camp era una comarca amb una antiga tradició licorera i famosa pels seus anisats. Per desgràcia amb el temps es van anar tancant totes les destil·leries i es va estar a punt de perdre aquest patrimoni fins que l’any 1992 a  Figuerola del Camp, l’Eliseu Vilà va fundar una licorera amb el seu nom Licors Eliseu Vilà i amb la marca registrada ELVI.

En el seu inici va sortir al mercat amb una ginebra i principalment amb els diferents licors de fruites “xupitos” que en aquella època estaven tan de moda però elaborats de forma natural i buscant la qualitat de la matèria prima i del producte. De fet, fruit d’aquesta manera de treballar, el D.R.A.P. de la Generalitat de Catalunya els va concedir pel seu Licor d’Avellana la Denominació Comarcal de Productes  Alimentaris, distinció que s’atorga a productes típics de una comarca que s’elaboren de forma natural i tradicional.

Empesos pel seu esperit emprenedor, l’any 2001 va recuperar una formula vallenca de l’Anís del Pagès, i el 2004  una formula d’ Ulldecona de Licor de Café. Finalment a partir del  2007 van incorporar una nova marca LA FASSINA amb un destil·lat de brisa del raïm “orujo” i amb un licor d’herbes. Una “Fassina” és un nom tradicional en català per a una destil·leria que s’escau perfectament amb la filosofia de Licors Eliseu Vilà.

Celler: Licors Eliseu Vilà, SL
Zona: Figuerola del Camp.
Tipus de licor: licor d’herbes de 30º
Elaboració: maceració de les herbes en alcohol amb posterior  destil.lació i afegit de sucre.
Ingredients: Aigua desionitzada, destil·lat alcohòlic d’herbes (menta, te de roca, te negre, camamilla, maria Lluïsa, matafaluga, flor de taronger, regalèssia, taronja, …) i sucre                       
Nota de tast: de color groc daurat en nas predominen les notes anisades sobre un fons més complexe donat per la maceració de les diferents herbes en l’alcohol. De fet per a les pròximes destil·lacions te previst de posar-hi menys matafaluga per a que tinguin més pes les altres herbes. En boca té una entrada molt agradable, aromàtica i moderadament dolça. És un licor per a beure ben fred com a digestiu després de les menjades sol o acompanyat de cafè.