divendres, d’agost 13, 2010

VINS "CORRECTES"

Joan Asens

La paraula “Orto” té dos accepcions, una d’astrològica que és la sortida del sol o d’un altre astre per l’horitzó i l’altre com a prefix del grec orthós que significa “recte” o “correcte”. Amb aquesta filosofia des del juliol del 2008 el Joan Asens, Josep Mª Jové i els germans Jordi i Josep Mª Beltran es van associar per crear ORTO VINS, una empresa que utilitza les instal·lacions de la cooperativa del Molar per a vinificar els raïms de les seves vinyes situades al Masroig. El Joan Asens, l’enòleg, és un personatge ja ben conegut en l’àmbit vitícola per la seva llarga trajectòria i perquè fins la passada verema va estar l’enòleg d’Alvaro Palacios a la DOQ Priorat.

El terme del Masroig és ple d’ondulacions i desnivells que esquitxen tot el territori amb una munió de valls que els primers pagesos van començar a treballar i els hi van donar el nom de Comes. En aquestes finques es troba una gran complexitat en un petit espai, hi ha sempre una part més obaga i una altra més solana, els fons són generalment més fèrtils  i les parts a prop de la carena més dures. Els components d’Orto Vins tenen en propietat 12 finques diferents a partir de les quals elaboren el seu vi més conegut “ORTO” i el més seleccionat “LES COMES D’ORTO”. Però a més, cada família compta amb unes vinyes força peculiars que també volen mostrar-nos fent el que anomenen la col·lecció de "Les Singularitats d’Orto" on identifiquen cada propietari amb la seva finca. Per la collita 2008 són: Les Pujoles (ull de llebre del Jordi Beltran), Palell (Garnatxa negra peluda del Josep Mª Beltran) i Les Tallades de cal Nicolau (Picapoll negre pre-fil.loxèric del Joan Asens).

El tipus de viticultura que practiquen es de tipus tradicional amb orientació orgànica. Son fidels seguidors  del calendari lunar que orienta a l’agricultor dels millors i pitjors dies de l’any per plantar, recollir, abonar,empeltar i fins i tot per a degustar els vins. 

LES COMES D’ORTO 09
Celler: Orto Vins
Zona: El Masroig. DO Montsant.
Finques: Coma , Coma Roquera, Coma Gigolà. Sol calcari amb predomini d’argiles i graves.
Varietats: 50 % garnatxa,  45% carinyena i  5 % ull de llebre de ceps de 35 a 70 anys.
Tipus de vi: vi negre criança amb 12 mesos de roure francès.
Producció: 1.486 ampolles
Nota de tast vi negre ben cobert. En nas li trobem bona expressió mineral i d’herbes de muntanya amb un punt cítric sobre un fons de fruita negra i de torrefactes. En boca és equilibrat i sedós, tot i que està per a beure, el seu consum serà bó en els propers 10 anys.