dimarts, de setembre 14, 2010

La geometria del vi. CELLER COOPERATIU DE NULLES


façana

El passat dijous 9 de setembre, aprofitant la visita d'uns amics de Nazzano, vila agermanada amb Figuerola del Camp, vam anar a visitar el celler modernista de Nulles. Una de les “Catedrals del vi” que va dissenyar l’arquitecte vallenc Cesar Martinell.


Aquesta cooperativa ja porta 90 veremes des de la primera al 1920 i l’únic que ha canviat ha estat la maquinaria ja que la construcció de l’edifici és altament eficient per a l’elaboració de vi des de la seva inauguració. De pedra i maó, està dissenyat de tal forma que a través de les seves finestres i obertures, la llum entra en quantitat i la temperatura es regula naturalment amb les corrents d'aire resultants.



sistema d'arcs parabòlics per a cobrir les naus
dipósits elevats per facilitar buidat i aireació
El celler està format per dues naus contigües ocupades per quatre fileres de tines, separades per passadissos on se situen les tines subterrànies. Aquestes tines disposen de cambres d'aire aïllant i ventilació automàtica. A la part posterior hi trobem la sala d'elaboració i al fons, a un nivell més alt, la zona de recepció del raïm.


Linies i corbes suporten les càrregues
circumferència: boca del dipósit