divendres, de setembre 17, 2010

Recuperant la Subirat Parent

El Celler Heretat can Llopart és un dels cellers més antics del Penedès. Ubicat al terme de Subirats a 350 m sobre el nivell del mar, és dels pocs que té en propietat totes les vinyes a partir de les quals elaboren els seus vins i caves. Unes 70 hectàrees que al llarg dels anys han anat cultivant i adaptant les diferents varietats de raïm pròpies del Penedès.

L’heretat està dividida en tres finques o terrers amb unes característiques diferenciades on els trets comuns son la complicada orografia  amb pendents i terrasses amb una bona exposició solar i que eviten els excessos d’aigua  i alhora la poca profunditat del sol que afavoreix  l’endinsament de les arrels en el terreny. L’alçada a la que es troben las vinyes també permet una bona maduració del raïm al accentuar-se el contrast tèrmic dia-nit.

Una de les varietats pròpies del Penedès i que conserva aquest celler a la DO és la “subirat parent” més coneguda com a malvasia tot i que depenent de la zona aquesta varietat agafa diferents nomenclatures: malvasia riojana, malvasia de Sitges, Trobat (Rosselló)...És una varietat d’origen mediterrani que per la seva antiguitat i extensió van aparèixer força subvarietats. Però degut a la poca resistència a les malalties el cultiu s'ha anat reduint sent substituït per altres varietats com els moscatells. La principal producció es troba avui a Itàlia i a la península gairebé és anecdòtica, per això és d’agrair que cellers com Llopart l’estiguin recuperant per a elaborar vins interessants com el seu Vitis. Un cupatge amb altres varietats però amb una marcada presència de la subirat parent.


VITIS 09
Celler: Celler Heretat can Llopart
Zona: Subirats. DO Penedès.
Tipus de vi: blanc jove
Varietats: 60% de xarel·lo, 30% de subirat parent i un 10% de muscat
Nota de tast: De color groc pàl·lid. En nas hi apreciem aromes a fruites tropicals i cítriques sobre un fons de flors blanques silvestres. És un vi amb estructura i frescor que li dona el xarel·lo i alhora amb bona intensitat aromàtica que li aporta el Subirat Parent. Indicat per a servir-lo ben fresc com a copa d’aperitiu o per acompanyar plats de peix i marisc.