dimecres, de novembre 10, 2010

Per Sant Martí mata el porc i enceta el vi.

Dibuix de Claudi Puchades
Qui no ha sentit alguna vegada aquesta dita? Però coneixeu el seu significat? L’11 de novembre, Sant Martí, és una de les dates importants en el calendari del pagès ja que coincideix amb un breu període de bonança, l’estiuet de Sant Martí, tot just abans de que comenci el cru hivern. Per tant, el costum era matar el porc per a proveir el rebost d’aliments tot donant la benvinguda al fred i aprofitant que en aquestes dates surten els primers olis i vins de l’any per arrodonir la diada.

A França que tenen més experiència en el màrqueting i en l’auto bombo ja fa molt temps que han fet de l’arribada del “Boujolais noveau” , un vi senzillet de la Borgonya, tot un aconteixement ple de glamour i sempre el dia 21 de novembre. Durant molt anys, també a Barcelona es celebrava l’arribada dels vins novells amb una festa popular al carrer fins que fa quatre anys es va decidir que no era un acte “apropiat”, com si tenir l’oportunitat de tastar els vins de l’anyada i potenciar la imatge dels vins catalans fos el mateix que el desmerescut “botellón”.

Per sort, els vins novells, vins acabats d’elaborar i en els que per tant podem apreciar els seus aromes afruitats en plenitud sent alhora uns vins fàcils de beure es segueixen elaborant i molts cellers segueixen celebrant la seva festa. Per exemple la Cooperativa de Vila-rodona aquest diumenge 21 de novembre obrirà les seves portes a tothom qui vulgui degustar els seus vins. El Celler el Masroig aquest any també ens proposa una novetat,  seguint l’exemple francès presenta per Sant Marti simultàniament a totes les tendes especialitzades un vi novell amb una imatge moderna  per a un vi tradicional. No cal dir que el trobareu també a la Vinoteca del Rebost.

VI NOVELL  2010
Celler: Celler el Masroig
Zona: El Masroig. DO Montsant.
Varietats: 40 % garnatxa negra, 40% Carinyena i 20% ull de llebre.
Tipus de vi: vi negre novell amb maceració carbònica.
Grau: 13%
Nota de tast: de color robí intens,vellutat perfecte, dens. En nas és brillant, amb puntes de fruites tropicals amb records de maduixa i cirera, raïm, iogurt, làctics i most. En boca és suau, franc i fresc. Molta fruita, raïm, caramel de maduixa, d'evolució ràpida i post-gust elegant. És un vi ideal per acompanyar àpats informals o per prendre a copes. 

Només cal tenir en compte que no és un vi de guarda, sinó que és un vi d’hivern i  l’hem de consumir abans no arribin les calors de l’estiu.