dijous, de novembre 18, 2010

Traca i Mogador a la Vinoteca del Rebost

El passat dijous 11 de novembre hi va tornar a haver una presentació de vins al Rebost-Vinoteca. En aquest cas es tractava dels excepcionals vins del René Barbier, un dels personatges més emblemàtics en el món vitivinícola ja que va ser un dels promotors del Priorat tal i com el coneixem avui en dia. És el propietari del celler Clos Mogador a la DOQ Priorat i soci del Celler Laurona a la DO Montsant. El tast va anar a càrrec del delegat nacional d’aquests cellers i sommelier  Pau Melendo amb qui es va poder fer un recorregut sensorial per totes les finques i elaboracions del René.

La degustació va començar pels vins del Celler Laurona de la DO Montsant. El seu nom el deu a Lauronensis denominació que els romans atorgaven als vins d’aquesta zona i que tenien en alta estima. El Laurona 05 està composat per carinyena de Falset que aporta estructura i color  i per garnatxa negra del  poble de la Figuera que aporta els balsàmics i complexitat, amb una petita aportació de merlot, cabernet i Syrah de Darmós que és la part més càlida del Priorat. Aquest vi presenta una bona intensitat aromàtica amb especies, vainilla, anís, balsàmics i fruites vermelles i negres. En boca és molt equilibrat en quant a frescor i estructura.

El Laurona 6 vinyes és la màxima expressió del celler,  neix de 6 vinyes singulars i seleccionades de vinyes entre 60 i 80 anys. És un vi amb predomini de garnatxa, 60% acompanyat només de carinyena, un vi que només s’elabora en les millor anyades. Per exemple no hi ha 2007 ni 2008 perquè les condicions no van ser les millor per a elaborar aquest vi. El Laurona 6 vinyes 2006, és un vi que cal decantar per a treure els pòsits. En nas surt moltes fruita madura com pruna, figa...sobre un fons marcadament mineral. Tot i tenir una graduació de 15%, la vinositat no apareix per enlloc, ans al contrari es presenta fresc i concentrat. És un vi amb volum però elegant al mateix temps.

Es va seguir amb els vins del Priorat, el primer va ser el Solertia, un vi que va sortir per primer cop al mercat aquest any i que prové d’una finca de 4,5 ha de les Vinyes de Manyetes, ubicades al cor del Priorat, a Gratallops, amb unes condicions extremes d’aridesa i pendent amb vells ceps de garnatxa i carinyena. El vi més seleccionat d’aquesta finca és el Manyetes del qual vam tastar l’anyada 2006. Tots dos tenen la qualificació de “Vi de Vila de Gratallops” i mentres que el Manyetes és un vi amb predomini de carinyena, al Solertia hi ha més presència de garnatxa. Al Solertia 07 hi vam trobar aromes de xocolata, toffee, molta espècie com pebre negre i fruita negra i en boca molt concentrat, melós i amb un taní molt vellutat. El Manyetes 06 presentava un intens aroma amb cacau, garriga, fruita, balsàmics, resina, farigola, romaní. Molt obert i fresc. Un vi sorprenent i amb el terroir ben expressat.

A continuació es van tastar dues anyades del vi més conegut del René, el Clos Mogador. L’únic vi al territori espanyol amb denominació “Vi de Finca Qualificada” des del 2005. Aquesta és una qualificació que se suma a la DOQ Priorat i garanteix que tot el raïm durant , almenys, els últim 5 anys prové única i exclusivament de la finca propietat de Clos Mogador, i es concedeix així mateix en base a l’existència d’un reconeixement internacional del vi al llarg dels últim 10 anys.


Clos Mogador és una finca de 20 hectàrees a Gratallops a 350 m d’alçada i orientació nord-est, que el René va comprar el 1979 per a plantar-hi la garnatxa, carinyena, cabernet i syrah que utilitza per aquest vi al celler que va fundar l’any 1989. Els vins tastats van ser el Clos Mogador 2006 i 2007. Ambdues extraordinàries tot i que amb una marcada diferència per les condicions de l’anyada. Mentres que el 2006 es mostrava molt expressiu, rodó i ple amb un taní molt madur i amb records de confitura, el 2007 és l’elegància elevada al cub, mineral, balsàmic amb notes torrades i de regalèssia i en boca fresc i sedós.Finalment , es va acabar el tast amb un dels millor vins blancs de guarda catalans, el Nelin 08, que com li agrada comentar al René, és un vi negre vestit de blanc. Porta vuit varietats diferents: garnatxa blanca en un 51%, escanyavelles, trepat blanc, pedro ximenes, macabeu, viognier, roussanne, marssanne i pinot noir. Tot el raïm prové de la finca Clos Mogador i es fermenta cada varietat per separat en bóta de roure excepte el viognier que ho fa en un dipòsit oval de ciment amb les lies que després aniran a les botes del pinot noir per a treure el color. De color daurat brillant, en nas és de marcada personalitat amb notes d’albercoc, codony, mel, anisats, fruits secs. En boca hi trobem l’acidesa d’un vi jove amb l’untuositat d’un criança. Prou  voluminós per acompanyar un plat de carn.

Tot un seguit de vins heterogenis amb un nexe d’unió: el fet de que el René estima la  terra i la seva obsessió es trobar l’expressió del terroir de cada finca.
Les etiquetes dels vins del Priorat són emocionals. Les ha dissenyat l’Isabelle, la dona del René, i per exemple en el cas del Manyetes hi surt la casa i l’arbre de la finca i en el Clos Mogador hi ha una vista general amb uns ceps en primer terme amb la cara de cada component de la família. El René i l’Isabelle  al mig i els seus tres fills i jove als costats. Quan van néixer els seus dos nets, també s’hi van afegir al costat de la Sara, la seva mare.

Primera etiqueta
etiqueta actual amb els néts

La pròxima presentació que es farà a la Vinoteca serà la de Caves Mestres el dijous 25 de novembre. Tothom qui estigui interessat en tastar els millors vins escumosos d’aquest peculiar celler només cal que s’apunti trucant al 977 61 31 80 o enviant un mail  a info@elrebost.com.

1 comentari:

Massitet ha dit...

Hola!
Des del bloc olletadeverdures.cat fa temps que intentem aplegar tots els blocs de cuina, gastronomía i vins escrits en català dins d’una secció anomenada gastrosfera.cat. Fa molt poc hem “descobert” el teu i avui t’escric per a fer-te saber que l’hem inclós. Espero que no et faci res, però si no vols constar-hi digue’ns ho, si us plau: no voldriem tenir-te sense el teu consetiment!
Salut!