dimecres, de novembre 03, 2010

VINS DOLÇOS PECULIARS

Dels vins del Joan Asens ja n’he parlat en altres ocasions, sempre autèntics i fidels a la terra d’on provenen. Així com aquestes dues petites joies que elabora com a vins naturalment dolços:

DOLÇ D’ORTO BLANC  09
Celler: Orto Vins
Zona: El Masroig. DO Montsant.
Varietats: 80 % garnatxa blanca i la resta: macabeu, planta, tripó de gat, mamella de monja, picapoll blanc, trobat, ceps de Sant Jaume...de finques velles.
Tipus de vi: vi negre naturalment dolç sense fusta.
Producció: 590 ampolles de 34,5 cl
Grau: 15%
Sucres: 180 g/l
Nota de tast : d’un net i brillant color or vell, en nas és molt intens i complexe, amb orellana, mel,  pell de taronja, notes cítriques molt fresques. En boca és  llarg, dens amb una excel·lent acidesa de tall cítrica. Equilibrat i seductor recorda alguns del millors vins dolços del Loira.

Per a elaborar el Dolç d’Orto blanc utilitzen bàsicament garnatxa blanca de vinyes velles complementada per tot un seguit de varietats de ceps que aquest viticultors del Montsant encara conserven barrejats en diferents finques antigues. Planta, tripó de gat, mamella de monja...varietats que s’han anat perdent amb els anys i que són testimonis d’un patrimoni vitícola sense preu. Tots aquests raïms es deixen sobre madurar al cep i un cop collits es deixen passificar sobre canyissos i finalment es fermenten amb maceració durant 14 dies, es premsen i acaba la fermentació de manera natural sense afegir alcohol i no passa per bóta.

DOLÇ D’ORTO NEGRE  09
Celler: Orto Vins
Zona: El Masroig. DO Montsant.
Varietats: 100 % garnatxa negra de vinyes velles.
Tipus de vi: vi negre naturalment dolç sense fusta.
Producció: 900 ampolles de 34,5 cl
Grau: 12,5%
Sucres: 220 g/l
Nota de tast vi negre ben cobert de color pruna. Aromes goloses a figues seques, prunes, confitura de fruites vermelles, avellanes i codonyat. En boca tornen a aparèixer totes les notes goloses acompanyades per una tanicitat molt agradable que el fa llarg i voluminós.
  
L’elaboració d’aquest vi és el resultat de la selecció que fan a Orto vins dels raïms de garnatxa negra pels seus vins secs. A partir de l’1 de setembre realitzen diferents passades per les vinyes per collir gra a gra tots els raïms que es passifiquen a la planta. Amb aquestes panses fan el vi dolç  amb una fermentació amb maceració durant 28 dies, es premsa i acaba la fermentació com en el cas del dolç blanc i tampoc passa per fusta.