dimecres, de desembre 01, 2010

Tast de caves Mestres


El passat dijous 25 de novembre es va tornar a presentar un celler mític a la Vinoteca del Rebost. En aquest cas es tractava d’Heretat Mestres. Des de 1312 fins ara 28 generacions de la família MESTRES han format part del mon vitivinícola de Sant Sadurní d’Anoia, on el celler te la seu en un edifici d’interès històric. Elaboradors de caves des del 1928, l’esperit innovador de la família ha marcat un estil per aquests escumosos. De fet, van ser els precursors en l’ús del terme “cava” i també van ser els primers en treure al mercat un cava sense addició de sucre.

 Es tracta de caves especials, amb caràcter i cadascun amb una elaboració diferent partint de les tres varietats clàssiques del Penedès: macabeu, xarel·lo i parellada provinents de les 80 hectàrees de vinya que la família te en propietat. A can Mestres, s’utilitza com enlloc la criança en bóta dels vins base i s’aconsegueixen excel·lents resultats amb llargues criances en ampolla amb tap de suro que els fan únics i peculiars.

Els caves degustats van estar:

Mestres Coquet Brut Nature Reserva Especial 2006 elaborat amb un 30% de macabeu, 45% de xarel·lo i un 25% de parellada amb una criança de més de tres anys. De color groc pàl·lid amb reflexes daurats, aromàtic, molt net i amb notes de pastisseria i fruita blanca. En boca és melós i fresc amb el carbònic molt ben integrat. Un cava que invita a seguir bevent.


Mestres “Cupatge 80 aniversari” brut 2008 amb un 25% de macabeu, 60% de xarel·lo i un 15% de parellada, on part del vi base  (10%) ha estat criat uns 6 mesos en bóta de roure i de castanyer. També de color groc pàl·lid en nas és molt floral i fresc amb notes de pastisseria, fruits secs degudes als seus 40 mesos de criança dins l’ampolla. En boca és cremós, amb volum i pes que el fa necessariament un cava de maridatge.


Mestres Visol Brut Nature Reserva Particular 05 amb un 35% de macabeu, 40% de xarel·lo i un 25% de parellada on part del vi (25%) ha estat criat durant 6 mesos en bóta.  Aquest és un cava que no s’elabora tots els anys i que va ser el primer de la història sense sucre afegit. Tot i els seus 4,5 anys de criança en ampolla el seu color es sorprenentment pàl·lid i en nas destaquen les notes fresques i cítriques sobre un fons de vainilla i torrats. En boca, a diferencia dels caves anteriors, ja se li nota la fusta per la seva estructura i aromes, alhora és fresc i amb el carbònic ben integrat.

Clos Nostre Senyor Brut Nature Reserva Particular 02 aquest és un cava de finca amb ceps de més de 50 anys de la qual en treu el nom. Amb un 20% de macabeu, 60% de xarel·lo i un 20% de parellada on la meitat del vi base ha estat criat en bótes de castanyer durant 10 mesos. La criança en ampolla ha esta de més de cinc anys. A la vista presenta un color daurat clar i en nas és un cava que necessita oxigenar-se per a poder expressar tots els seus aromes anisats, pastisseria i fumat. En boca té una acidesa viva, certa tannicitat i final lleugerament amarg que li donen una boca molt estructurada.

Mestres Mas Via Brut Gran Reserva Familiar 2000 la màxima expressió del celler, porta un 15% de macabeu, 75% de xarel·lo i un 10% de parellada provinents de les vinyes més velles i només de les millors collites. Per exemple s’ha passat de la 1997 a la 2000 ja que els altres anys la qualitat no era suficient. El vi base es cria durant 12 mesos en bóta de castanyer i en ampolla de més de vuit anys. De color groc palla, és molt aromàtic quan ha tingut temps d’oxigenar-se per a obrir un ampli ventall d’aromes, fruits secs, fruita confitada, notes de rom, molt perfumat i personal. En boca és voluminós, amb un carbònic molt ben integrat i una frescor que sorprèn en un cava de tan llarga criança.