dijous, de novembre 24, 2011

CARTOIXÀ MARÍ; CELLER SICUSsiccus m ( femení sicca , neutre siccum ); primera / segona declinació: sec, sobri, assedegat.


Sicus, terrers mediterranis és el projecte d’un jove viticultor, l’Eduard Pié. El celler es troba als baixos d’una casa Pairal del s. XVIII on s’havia estat elaborant vins de les vinyes familiars des de fa més de 100 anys a Bonastre (Baix Penedès). L’Eduard que ja hi vinificava des dels 16 anys, va voler formar-se tan a nivell tècnic amb el grau superior d’enologia a Espiells, així com a sommelier per a tenir una visió global del vi.  Amb aquesta sòlida base es va animar a reformar el celler familiar que sols elaborava vins a doll per a encetar una nova etapa amb vins embotellats sota la marca “Sicus”, reflexa del terrer sec d’on han nascut.
Bonastre es troba a uns 5 quilometres del mar  en una petita vall encerclada pels contraforts del massís de Bonastre. La vinya rep una clara influència marítima amb marcada per l’efecte refrescant de la muntanya. Rep una bona insol.lació així com un important contrast tèrmic. Antigament al municipi  s’hi explotaven mines de ferro, de plom argentífer,  pedreres calcàries i de guix que son els principals components dels seus sòls que també marquen la seva empremta en els vins. La família conrea les seves 4 ha de vinya en ecològic, tot i que  no ho posen a l’etiqueta. Les varietats que cultiven de moment son cartoixà (xarel·lo), monastrell, macabeu i merlot. Encara que estan reempaltant els ceps de merlot amb altres varietats més mediterrànies com el cartoixà marí i la malvasia de Sitges.
Els vins que han tret al mercat son un merlot criança, un cartoixà marí (xarel·lo vermell) i un vi dolç natural de cartoixà amb 380g/l de sucre.

raïms de cartoixà marí- foto Eduard Pié 

El cartoixà marí  és una mutació de la varietat xarel·lo que es caracteritza per la coloració vermellenca del raïm només quan ha rebut una bona insol.lació. Per això és  molt important  despampolar  el cep perquè les fulles no facin ombra als gotims.  El raïms d’aquesta varietat  de moment provenen de la vinya d’un amic del municipi veí  de Bràfim, tot i que aviat podrà elaborar els que ha reempaltat.

El  cartoixà marí necessita una vinificació especial  amb una maceració pel·licular d’unes 45 hores a 3ºC per que  tant el color de pell de ceba  com els aromes de la pell arribin al vi. A més per a donar-li més complexitat i cos, després de la fermentació fa un treball de les lies durant unes 4 o 5 setmanes al dipòsit d’inoxidable.


Celler: Sicus Terrers Mediterranis
Zona: Bonastre (Baix Penedès)
Tipus: vi blanc jove
Varietats: cartoixà marí (xarel.lo vermell)
Tast: podríem dir que és un vi blanc amb una lleugera coloració de pell de ceba que el fa molt atractiu i amb  una bona presència de llàgrima pels 12 graus que te. En nas és fragant, molt net i delicat, amb notes cítriques de caramel de mandarina, flors blanques i de garriga,  avellana i pebre blanc. En boca és llaminer, amb el cos i estructura pròpies de la xarel·lo. Fresc,  untuós i de final sec que invita a seguir bevent.Article publicat a VADEVI