dissabte, de novembre 17, 2012

“MÉS ENLLÀ DEL VI" La cara més humana del Priorat a Valls.






El passat divendres 16 de novembre, a la Vinoteca del Rebost va tenir lloc la presentació del llibre "Més enllà del vi" 

Aquest és un nou llibre, que defuig de les clàssiques guies de puntuació, repassa celler per celler les extraordinàries històries personals que hi ha darrera de quasi un centenar d’empreses de la única Denominació d’Origen Qualificada de Catalunya. 

El Priorat relatat pels seus protagonistes.



El conegut cuiner Ferran Adrià va acceptar prologar l’obra que es capbussa a les arrels d’ “un motor econòmic que ha deixat enrere prejudicis
  i hàbits passats i que s’ha erigit en un dels valors més importants de la nostra geografia econòmica”. 

La presentació va anar a càrrec de l’autor del llibre, en Sebastiano Alba, un italià fincat a Tarragona lligat estretament amb el Priorat. Per amenitzar l’acte, es va fer un passeig sensorial a través d’alguns dels vins més característics de la zona. 

Així es van tastar dues anyades consecutives d’una garnatxa blanca de la Conreria d'Escaladei: Les Brugueres 2011 que actualment està en el mercat i Les Brugueres 2012 que tot just acaba de fermentar en el celler. La 2012 encara sense filtrar i amb presencia de gas carbònic va sorprendre per la seva potencia aròmatica i bona acidesa que equilibrava perfectament els seus 16 graus alcoholics! 

La 2011 com sempre, un gran referent de les garnatxes blanques del Priorat. El buc insígnia del celler, es tracta d’un vi elaborat 100% amb garnatxa blanca provinent de les finques de costers “les Brugueres” i “ la Creueta” amb ceps de més de 70 anys.No passa per bóta de manera que hi trobem la tipicitat de la varietat en estat pur. Sens dubte, un dels millor vins blancs de la zona.  Ja és diferent a la vista, degut al seu color groc pujat amb reflexes de pell de ceba. En nas és una explosió d’aromes, sobretot de fruites i flors blanques. En boca te una entrada vibrant,  cremós sense ser feixuc, molt llarg i saborós on tornen a aparèixer els aromes que trobàvem en nas. Els seus 14,5 graus alcohòlics li donen volum  i consistència ben equilibrades amb la frescor.


Tot seguit es va tastar una carinyena de Torroja “Les clivelles 2010” elaborada pel celler Aixalà-Alcait. En nas encara no expressava tot el seu potencial que segur que anirà evolucionant amb l'envelliment en ampolla però el seu pas per boca era pura seda i alhora corpulent, característiques s que podem trobar en les millors carinyenes del Priorat.


Una garnatxa negra de Gratallops “La Guinardera 2010” del celler Balaguer-Cabré. Pare i fill son dos apassionats de la garnatxa negra i el seu objectiu és trobar l’expressió d’aquesta varietat  en el Priorat. De moment només embotellen el vi d’una sola finca que s’anomena com el vi “La Guinardera ”. Situada a Gratallops a 200 m d’alçada i orientada al sud de manera que rep la màxima insol.lació i ventilació per afavorir la seva maduració i sanitat. La vinya té més de 20 anys i com no, és tota de garnatxa. La guinardera 2008 és un vi que varia força d’un any per un altre al provenir d’una sola finca. En boca és llaminer, molt rodó i equilibrat amb un pas agradable.



 Es va acabar amb un vi dolç natural  de garnatxa peluda “Penélope” del Celler Puig Priorat elaborat per la'eòloga Silvia Puig. Un vi que enamora per la seva delicadesa i alhora per la seva força. És un vi de dolçor moderada molt ben equilibrada per la seva acidesa i tanins rodons que el fan un vi excepcional per acompanyar xocolata i formatges cremosos.







El llibre es pot adquirir en el Rebost Vinoteca al preu de 37 euros amb l’obsequi d’un pòster edició de luxe dels vins del Priorat de 1 x 0,75 m.