dimarts, de novembre 13, 2012

Visita a Heretat Montrubí

El dilluns 12 de novembre una colla de sommeliers de Girona, Barcelona i Tarragona vam tenir el plaer de visitar un celler del Penedés pioner en l'elaboració de vins amb la varietat "sumoll"

El Josep Queralt és l'enòleg del celler i va ser l'encarregat d'ensenyar-nos les vinyes i explicar-nos com interpreten aquesta varietat que va arribar a ser la més plantada a Catalunya i que a dia d'avui en queden ben poques hectàrees en tot el territori.

 La Sumoll és una varietat molt ben adaptada al nostre territori, peró que tendeix a donar produccions molt altes de raïm i en conseqüència menor qualitat i problemes de maduració. A Heretat Montrubí han escollit aquest tipus de conducció vertical per afavorir un millor equilibri de les brocades del cep i així reduïr l'excés de vigor.


En aquest celler també s'hi elaboren els vins dolços naturals més interessants de les varietats autòctones xarel.lo, carinyena i sumoll. És tot un espectacle entrar en el paller on estan tots els gotims penjats un per un!!


Aquests raïms es van pansificant fins al gener-febrer, quan es premsen i es fan fermentar per a elaborar els meravellosos "ADVENTS", vins dolços de més de 250 g/l de sucres naturals amb un equilibri excepcional.

La vinificació del sumoll és complicada. Si no es cuiden tots els detalls fins a l'extrem, poden donar vins molt aspres i rústics. El secret està en domar aquesta rusticitat natural. A Heretat Montrubí ho aconseguieixen buscant bones maduracions a la vinya i  amb tècniques alternatives al celler com la fermentació del raïm en fudres oberts i la criança en botes i també en "ous" de ciment.
Només donar les gràcies a Heretat Montrubí per la calidesa amb que vam ser acollits i per elaborar vins amb tanta dedicació com son:

el monovarietal de sumoll "Gaintus"
els joves i llaminers "Black" de garnatxa negra i sumoll i el  xarel.lo"White" 
els tres dolços monovarietals "Advent"