dimarts, de desembre 15, 2009

Cava vs Champagne

Quin és millor, el cava o el champagne? Aquesta és una pregunta difícil de contestar. Tots dos son vins escumosos elaborats segons el sistema tradicional o “champenoise”. O sigui, que el gas carbònic s’ha originat naturalment amb una segona fermentació dins de l’ampolla. Però aquest podria ser l’únic punt de coincidència ja que els separen molts altres aspectes com el lloc de producció, les varietats de raïm , … i com no, el preu.

El champagne es produeix a la zona de Reims al nord de París, per tant, gaudeix d’un clima septentrional que li confereix una alta acidesa i marcades diferències d’una anyada per una altra. Per aconseguir que els champagnes mantinguin la mateixa línia cada any, s'han de barrejar vins de diferents collites. Exceptuant els “millesimes” que son els champagnes seleccionats d’una sola anyada. En canvi, el cava s’elabora bàsicament a Catalunya, de clima mediterrani més constant que permet que cada any les característiques dels vins siguin similars.  Per entendre’ns, tots els caves serien “millesimes”, amb el vi base de la mateixa collita.

Una altra diferencia important son les principals varietats. Pel cava son el triplet macabeu, xarel•lo i, parellada mentre que pel champagne son chardonnay, pinot noir i pinot meunier. Aquestes últimes són molt més estructurades que les del cava. De fet, els pinots son raïms negres. A trets generals, els champagnes tenen més cos, mes longevitat i poden arribar a una complexitat que la majoria de caves no acostumen a assolir, a no ser que tinguin una llarga criança al celler.

Tot i així, a igualtat de preu, sens dubte, el cava sempre és millor. Pel que paguem per un champagne “normalet” podem comprar un cava d’alta gamma, i en un tast a cegues, aquests caves no tenen res a desmerèixer amb els escumosos francesos. Per tant, hauríem de tenir clar que part del prestigi que tenen els champagnes es degut a les bones campanyes de marketing dels nostres veïns.

Un dels millors caves catalans, al meu parer, és el Celler Batlle de Gramona, elaborat a partir d’una selecció de seleccions, de les seves grans reserves i només en les millors anyades.

CELLER BATLLE 2000


Celler: Gramona
Zona: Sant Sadurní, DO Cava
Varietats: 70% Xarel•lo, 30% Macabeu
Tipus de vi: cava gran reserva amb 7 anys de criança amb tap de suro.
Nota de tast: madur i fresc a la vegada, en nas tenim avellana torrada, pastisseria, fruita blanca, orellanes. La llarga criança d’aquest cava es confirma en boca, bombolla de gran finor amb textura glicèrica que no embafa per l’excel•lent acidesa que l’acompanya fins al final amb una paleta d’aromes excepcionals.