dimecres, de desembre 23, 2009

El NOu de + de 500

Aquests dies està a punt de sortir la nova anyada d’un vi peculiar: el Nou de + de 500. Cada cop son mes freqüents els projectes de viticultors que defensen les particularitats del territori juntament amb el seguiment de pràctiques vitícoles més respectuoses amb l’entorn.
Des de l’any passat, al Pla de Manlleu, es va crear una associació que empara els viticultors de totes aquelles terres que es trobin situades per sobre dels 500 metres d’alçada respecte el nivell del mar, i, en principi, que pertanyin a Aiguamúrcia i als municipis col•lindants. Actualment, las finques dels agrupats són al Pla de Manlleu, Querol i la Joncosa del Montmell.

En aquesta zona es cultiva una parellada, també anomenada montonega, de gran qualitat, molt diferent a les parellades de les planes fèrtils. Aquesta és una varietat que necessita altitud i frescor per a assolir tot el seu potencial: fragància i delicadesa. Tot i així, no és un raïm que doni un grau alcohòlic elevat si es vol conservar l’acidesa. Per això, el vi elaborat per aquesta associació no passa dels 9,5 º d’alcohol. Territorialment, els hi tocaria entrar dins de la DO Penedès, però com que no arriben als 11º que exigeix el consell regulador, no poden etiquetar el vi com a vi amb Denominació d’Origen, així que sense cap complexe han sortit al mercat com a vi de taula.
EL NOU DE +DE 500
Celler: Masia can Mayol
Zona: Pla de Manlleu, sense DO
Varietats: 100% Parellada montonega
Tipus de vi: blanc jove
Nota de tast: groc pàl•lid i lluent. Nas floral i de fruita blanca fresca, poma i ametlla verda, deixos d’herba humida i un final lleument anisat, de fonoll. En boca és molt fresc i lleuger. És un vi d’entrada fàcil degut al seu baix grau alcohòlic, on el raïm s’expressa amb força.