dilluns, de gener 25, 2010

El vi sense alcohol?

Es diu Natureo i s’elabora als cellers Miguel Torres des de fa mig any. Però realment, ni és vi, ni és sense alcohol. Per una banda, no pot dir-se legalment vi perquè, segons la reglamentació europea, només els vins de més de 9% d’alcohol poden ser denominats com a tal, per això, el nom correcte és: beguda desalcoholizada. I d’altra banda te 0,5º d’alcohol com la majoria de cerveses “sense alcohol”.

En el mercat espanyol ja existien altres vins de baixa graduació però sense èxit comercial al no comptar amb una imatge de marca coherent i sense l’aval d’un celler de prestigi com és Torres.

Està elaborat amb raïm de la varietat Moscatell (Muscat), seguint el procés d’elaboració clàssic d’un vi blanc: verema del raïm a l’agost i fermentació amb temperatura controlada per obtenir un vi molt aromàtic.

Per a desalcoholitzar el vi, utilitzen una columna de con rotatori. Aquesta tècnica, és d’origen australià i es basa en la separació dels diferents components del vi utilitzant l’efecte de la força centrifuga a una temperatura de 20-25ºC. Aquest és el sistema menys agressiu per a eliminar l’alcohol ja que no sotmet al vi a temperatures o pressions altes i per tant manté les aromes, antioxidants i les sals pròpies del raïm. Tot i així, és una manipulació important del líquid, així que, qui busquin un vi "natural" s’haurien de decantar per un vi de producció ecològica. Natureo és un altre concepte de producte.


NATUREO

Celler: Miguel Torres

Zona: Penedès

Varitetats: Moscatell

Tipus de beguda: vi desalcoholitzat

Nota de tast : És agradable, suau, amb aroma afruitada on trobem el matís del raïm i poma verda. No ens recorda el most perquè no és gens dolç i entra molt bé servit ben fresc. Ideal per aperitius i menjars lleugers, sobretot quan s’ha d’agafar el cotxe o l’alcohol està contraindicat per salut.

2 comentaris:

Borsak ha dit...

I de beguda desalcoholitzada de vi negre, per allò dels tanins, no en fa en Miquel Torres?

EL REBOST-VINOTECA ha dit...

De moment només comercialitzen aquest vi blanc. Els vins negres sense alcohol no donen bons resultats. Si t'interessa prendre tanins sense haver de prendre alcohol, existeixen comprimits que es venen a les farmacies i herboristeries.