diumenge, d’abril 18, 2010

Els "vins de vila" - Poboleda

El passat dilluns 12 d’abril, a Poboleda es va realitzar la primera activitat relacionada amb els “vins de vila” que s’estan organitzant amb el recolzament del Consell Regulador de la DOQ Priorat.

El Priorat és una comarca vitícola que tot i la seva petita extensió, gaudeix d’una bona diversitat de microclimes, orientacions i alçades. Això afavoreix que s’hi produeixin vins de diferents característiques segons el municipi on es trobin les vinyes.

Des del Consell Regulador de la DOQ i amb la col•laboració de la Universitat Rovira i Virgili ja fa uns quants anys que estan realitzant un estudi per a tipificar els vins segons la zona. Aquest ha derivat en l’aprovació del concepte de “vins de vila” que a partir de l’anyada 2007 els cellers poden posar en les etiquetes dels vins. Seria un equivalent als terme francès “village”. També s’estan tramitant la certificació de “vi de finca” equivalent als “crus” francesos per unes quantes vinyes.

En la reglamentació de “vins de la vila” s’hi han acollit 12 noms; 9 són municipis existents (La Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, Gratallops, Vilella Alta, Vilella Baixa, Lloar y Bellmunt del Priorat) i dels altres 3, dos es refereixen a les partides del Molar (Solanes) i Falset (Masos) que formen part de la D.O.Q i l’altre és Escaladei que administrativament forma part de la Morera.

Perquè un vi pugui ser etiquetat com a “vi de vila” ha de complir els següents requisits: que el celler estigui ubicat en el municipi d’acord amb el mapa aprovat pel Consell (que no coincideix amb el mapa administratiu) i que el cupatge sigui majoritàriament de varietats autòctones (més d’un 50% si s’utilitza garnatxa o carinyena i un 60% si s’utilitzen les dues).

El passat dilluns a Poboleda es van presentar l’anyada 2007 dels cellers del poble. Els vins tastats van ser:

1. Agrícola de Poboleda - Llicorella blanc i Llicorella selecció

2. Burgos Porta “Mas Sinén” -Mas Sinen Negre i Mas Sinén coster

3. Genium- Genium Ximenis i Genium Costers

4. Hidalgo-Albert - 1270 a vuit negre

5. Mas la Mola - Mas la Mola Blanc i Mas la Mola negre

6. Mas d’en Just - Mas d’en Just i el Coster de Mas d’en Just

7. Jordi Domènech - Clos Penat Criança

8. Mas Doix - Salanques i Les Crestes

9. Mas Perinet - Petit Perinet i Perinet

11. Terres de Vidalba – Tocs

12.- Presentació del celler Tane Vins que al 2007 encara no havia entrat raïm.

El municipi de Poboleda està situat al centre del Priorat històric, a la vall del riu Siurana i als peus de la Serralada del Montsant a 343 m amb sols de llicorella. L’any 2007 es va caracteritzar en tot el Priorat per la manca de pluja durant la primavera encara que les precipitacions de l’abril van permetre un bon creixement vegetatiu però no van contrarestar la deshidratació de la vinya amb les altes temperatures de l’estiu. La verema va ser considerada en general molt positiva. De fet, el nivell dels vins tastats en general va ser força bo tant pels blancs com per als negres. Vins equilibrats en grau i frescor i aromàticament les notes balsàmiques i minerals hi eren presents.