dilluns, d’abril 12, 2010

I seguiexen les novetats a la Conca

La Conca és una Denominació d’Origen amb esperit emprenedor que cerca el seu posicionament en el mon vitivinícola i ho està aconseguit gràcies a l’aposta dels seus cellers per les varietats autòctones i la qualitat.

Un dels cellers amb més trajectòria de la zona, Carles Andreu, que ja ens havia sorprès amb el primer trepat vinificat en negre de Catalunya ara ha volgut extreure la màxima expressió de la parellada. Aquesta és una varietat blanca menystinguda i que només s’utilitzava per als vins base pel cava perquè te tendència a produir grans quantitats de raïm de poc cos i grau. Tot i així, quan els viticultors saben fer bé la seva feina poden obtenir un bon producte.

Carles Andreu ha escollit per a elaborar aquest vi una de les seves finques amb parellades més velles, al voltant dels 30 anys, plantades en vas. L’”Era del Sanahuja” és un coster a 430 m sobre el nivell del mar de terreny molt pobre, de fet la producció no arriba als 2 kg per cep que permet que el raïm assoleixi extraordinàriament els 12º d’alcohol probable.

Per a l’elaboració ha utilitzat una tècnica emprada per alguns vins negres com els “Beaujolais noveaux” de la Borgonya anomenada “Maceració carbònica”. Es tracta de deixar durant uns dies els raïms sencers en una atmosfera de gas carbònic abans de la fermentació alcohòlica de manera que es produeix un procés natural dins del gra que donarà més aromes i color al vi. A més a més, per aconseguir que la parellada adquireixi més untuositat i complexitat se li fa “battonagge” en el dipòsit després de la fermentació. Tot plegat, unes tècniques ben agosarades de part de l'enòleg Joan Rabadà.

PARELLADA CARLES ANDREU 2009

Celler: Carles Andreu

Zona: Pira. DO Conca de Barberà

Varietats: 100% Parellada

Tipus de vi: blanc jove

Nº d’ampolles 3.725

Nota de tast: color groc pàl•lid amb reflexes daurats. En nas és força complexe amb records de fruites blanques i tropicals. En boca presenta molt bon equilibri entre la frescor, l’alcohol i la consistència. És una parellada que sorprèn per la seva persistència i volum.