dimarts, d’octubre 26, 2010

Els vins de la Castanyada

La Castanyada és una de les festes populars gastronòmiques més tradicionals de Catalunya, tot i que darrerament s’està desplaçant per la celebració del halloween d’origen anglosaxó. Ambdues provenen d’una antiga festa ritual funerària, tanmateix, de tot l'univers de creences envers els morts, comú a moltes religions i cultures, avui en la nostra cultura popular, només en resta  l’àpat festiu tradicional de panellets i la flaire fumejant de les castanyes que es torren a les paradetes.
La castanyada consisteix en un àpat en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La beguda típica és el moscatell o els vins de licor en general. Aquests vins s’anomenen  “vins dolços naturals” perquè tot el sucre que contenen té el seu origen en el raïm, o sigui, que no és sucre afegit.
La seva elaboració pot ser molt variada. Els trets comuns de tots, són que per una banda s’intenta assolir una alta concentració de sucre al raïm, o bé per sobremaduració retardant la verema o bé passificant-los. I que per aconseguir que aquest sucre no desaparegui totalment durant la fermentació, s’ha d’afegir alcohol fins a unes graduacions de 15º a 22º, per a aturar l’acció dels llevats.
L’alcohol es pot afegir abans de començar la fermentació com és el cas dels Moscatells i de les Misteles (quan es parteix d’altres varietats de raïms com macabeu, garnatxa...) o bé a mitja fermentació, de manera que s’aconsegueixen vins amb menys sucre amb part d’alcohol afegit i l’altra part d’origen natural.
Hi ha molt tipus de vins dolços i se n’elaboren a moltes Denominacions d’Origen, però voldria destacar la importància d’aquests vins a Tarragona on tenen una llarga tradició i per desgràcia s’estan perdent ja que son vins que ja no s’acostumen a beure tot i la seva qualitat.
Per acabar, un consell: la temperatura de consum d’aquest vins és d’uns 6ªC i no a temperatura ambient. Val la pena posar-los a la nevera, ja que si  ens els bevem frescos, no els trobarem tan empallegosos i en  gaudirem plenament.


On comprar aquests vins: http://elrebostonline.com/12-vins-generosos

Aquest dissabte qui es passi pel Rebost podrà degustar alguns d’aquest vins especials.