dimecres, de febrer 24, 2010

Tast a cegues de vins de la DO Montsant

El passat dilluns 22 de febrer, l’Associació de Sumillers de Tarragona va organitzar un tast a cegues al Celler de l’Aspic de Falset. El mes de desembre es va fer el primer d’aquests actes amb un tast dels “Priorats de la crisi”, o sigui de vins per sota dels 15 euros a tenda que han sortit al mercat a resultes del marc econòmic actual.
Ara li tocava el torn als vins de la DO Montsant que podem trobar a preus “assequibles”, tot i que en aquesta denominació, no ha estat necessari esperar a la crisi per a trobar-ne.
Alguns dels assistents



El Toni Coca va dirigir el tast




El Consell Regulador de la DO Montsant va aprofitar l’avinentesa per a presentar-nos la copa que la casa Riedel ha dissenyat especialment per a degustar el vins d’aquesta terra. Aquesta prestigiosa marca de copes, ja comercialitza models especials per a les zones vitícoles més conegudes com Bordeus, Borgonya...i ara també Montsant, tot i que encara no està al mercat. De moment, només es poden adquirir des dels cellers de la DO Montsant, copes que venen serigrafiades amb el nom de la denominació. De fet, el consell regulador ens va subministrar les copes necessàries per aquest tast i vam poder comprovar insitu les seves qualitats.

Gerard Amorós, gerent de la DO Montsant

Els vins catats van ser 16, igual que l’ocasió del tast de Priorats, i van ser els següents en l’ordre que es van tastar:

Planella 2008- Juan D’Anguera (Darmós)
Vespres 08 – Celler Dosterres (Marçà)
Orto 2008 – Orto Vins (El Masroig)
LHeraví Criança 07 – Vinyes d’en Gabriel (Darmós)
Brunus 07 – Portal del Montsant (Marçà)
Elia 07 – Ficaria Vins (La Figuera)
Acústic 07 – Acústic Celler (Els Guiamets)
Furvus 07 – Vinyes Domènech (Capçanes)
Terrós 06 –La Cova dels Vins (Falset)
Genessis 06 – celler Vermunver (Marçà)
Sol Post 06 – Cellers Sant Rafel (Pradell de la Teixeta)
Costers del Gravet 06 – Celler de Capçanes (Capçanes)
Etim Vinyes Velles Garnatxa 05 – Agrícola de Falset-Marçà (Falset)
Mas Franch 05 – Natur Montsant (Margalef)
Masia Esplanes 04 – Capafons-Ossó (Falset)

Es va comprovar que, tot i les diferents característiques de cada vi, el nivell era força bó i sense tantes irregularitats com en el cas dels priorats. Algun vi, sobretot els de les anyades més joves, encara necessitava ampolla per acabar d’evolucionar. En general, tots presentaven un bon equilibri entre la fruita i les notes de criança a nivell aromàtic. El grau alcohòlic, tot i ser generós, estava ben integrat en la majoria gràcies a un bon contingut en acidesa que els hi donava frescor dins del seu marcat caràcter mediterrani . Sols en algun vi, la calidesa es feia massa evident.

Per acabar només deixar palesa la bona impressió que ens van provocar els diferents vins amb prou varietat per a satisfer les preferències de cada tastador.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

I quins vins et van agradar més a tu?

EL REBOST-VINOTECA ha dit...

El Planella per exemple era un vi molt afruitat, goloset i fresc. Molt cobert i concentrat. Amb bon potencial.

El Vespres era més floral i fresc amb notes de praliné i maduixa madura. En boca llarg pero amb el taní una mica aspre.

El Brunus tenia una nas molt balsamic amb notes de fusta per sobre de la fruita. En boca força voluminós peró queia ràpid.

L'Elia és un vi de garnatxa goloset i algo licorós. Molt agradable de beure.

L'Acústic presentava la tipicitat del Monsant amb fruita madura i panses. Molt lleuger i fresc.

El Furvus, molt golós i perfumat amb final de boca encara dura.

El terrós va ser dels que més em van agradar per la seva complexitat i equilibri. Un vi que millorarà amb el temps.

El Genessis era el més Priorat de tots per les notes balsamiques, mentolades i afruitades. En boca encara estava molt dur.

El Sol POst va resultar ser el més comercial. Fusta molt ben integrada, fruita madura, súbtil. Correcte i molt agradable.