dimarts, de maig 11, 2010

Degustació de "Trimbach"

El passat dimarts 4 de maig, Vilaviniteca va organitzar una presentació del celler alsacià Trimbach al restaurant Can Bosch de Cambrils. Una degustació de luxe, tant pel lloc, com pels vins, com pel responsable de la presentació. El Jean Trimbach representant de la tretzena generació de la família, acompanyat per la seva muller, va parlar-nos del celler i dels seus vins mentres els tastàvem.


 Alsàcia és una petita regió al nord-est de França, entre les muntanyes dels Vosgos i del Rhin, que la separa d’Alemanya. Es una zona de 50 Km d’ample per 120 de llarg, entre 200 i 450m sobre el nivell del mar, unes 15.000 Ha, que produeixen  uns 1.200.000 Hl a l’any bàsicament de vi blanc. Les pluges son molt escasses, uns 450 mm, degut a l’efecte barrera dels Vosgos, i al mateix temps les boires humides del Rhin provoquen les condicions optimes pel bon desenvolupament del fong de Botrytis cinerea.
Les varietats autoritzades son riesling, gewürztraminer, muscat, pinot Gris o sylvaner entre d’altres.

La classificació dels vins d’Alsàcia és peculiar:
  • En primer nivell tenim l’AOC Alsacia que son vins procedents de la zona delimitada.
  • Seguidament tenim les AOC que depenen del cupatge de raïms:
            - "Edelzwicker"  vins amb proporcions semblants de chasselas, sylvaner, pinot blanc,i auxerrois.
- Cremant d'Alsace: escumosos elaborats pel mètode champenoise
  • A continuació les AOC que depenen de la varietat única del vi:
Alsace-Riesling; Alsace Gewurztraminer; Alsace Pinot Gris, etc.
  • En el punt culminant trobem les AOC Alsace Grand Cru que depenen del terrer. Normalment son finques il·lustres, n'hi ha 51, un 4% de les hectàrees totals.  Es designen com AOC Alsace Grand Cru seguit del nom de la finca i amb la varietat de raïm sota el títol. 
  • Els  "Vendanges tardives” i " Sélection Grains Nobles” son vins sobremadurats amb diferents graus de podridura noble.
La Maison Trimbach es troba a Ribeauvillé des de 1626, any en què Jean Trimbach va començar a elaborar vins a la regió. El reconeixement internacional va venir de mans de Frédéric Emile Trimbach, en l'honor del qual la bodega elabora una cuvee especial, i que va donar a conèixer els vins en l'exposició de Brussel·les de l'any 1898, acaparant grans elogis. El seu vi més emblemàtic procedeix d'un sol pagament que la bodega té en monopoli, el Clos Sainte Hune, reconegut mundialment com un dels millors rieslings d'Alsàcia. Avui dia la bodega està a les mans de la dotzena generació deTrimbach, Hubert i Bernard, assistits pels fills d'aquest últim, Pierre i Jean Trimbach. Avui dia és tot un clàssic, una de les grans cases alsacianes, amb una producció de més i un milió d'ampolles i amb uns dominis que inclouen 27 ha en propietat a més del raïm que adquireixen d'altres viticultors.
Els vins fermenten en INOX i no se’ls deix fer la fermentació malolàctica per a conservar l’acidesa i els aromes varietals. Les grans "cuvées" s’envelleixen en dipòsits de roure de grans dimensions. Els vins s’embotellen aviat per a preservar el frescor, no obstant molts vins no surten al mercat fins que poden ser consumits.

La filosofia d’aquest celler familiar és buscar la màxima expressió del terrer i l’equilibri en els seus vins. Un estil purista i auster que produeix vins secs, frescos, vivaços i elegants.

 Els vins tastats a la presentació van ser:

Bollinger Brut Rosé fantàstic champagne mentre esperàvem als més tardaners.

Riesling 07
Un clàssic, de color groc  palla, net i molt brillant. En  nas és típicament “riesling”, fresc, net amb fruita en forma de cítrics, pera blanca, préssec amb un fons mineral  considerable. D’intensitat mitja. En boca entra amb força nervi, sec però no desequilibrat. Pas lleuger amb final de persistència mitja i fresca.
L’anyada 2007 va ser molt bona a Alsàcia.

Riesling Cuvée Fréderic Émile Grand Cru 04
Es pot apreciar la seva evolució en color, groc palla amb reflexes daurats. En nas predominen les notes minerals, alguna nota d’hidrocarburs molt elegants i fruita blanca com la pera. En boca presenta una acidesa envolvent molt ben integrada i persistent. Vi saborós i consistent. Maridatge clàssic: bacallà

Pinot Gris Réserve 06
El pinot gris és una mutació de la pinot noir que no s’ha de confondre amb el pinot griggio italià. De color daurat en nas es força aromàtic i afruitat. En boca presenta una mica de dolçor que el fa més golós tot i que molt equilibrat i fresc.

Pinot Gris Réserve Personnelle 01
De color groc daurat tot i que menys pujat que l’anterior vi  encara que aquest sigui més vell. Nas fragant amb notes de trufa negra i de cep molt interessants. En boca se li endevina la vida que encara té per endavant. Molt fresc i de dolçor reduïda. Ideal pel foie i pels xampinyons.

Gewürztraminer 07
Típic gewürztraminer amb aromes de roses i litchis subtils sense ofendre, En boca segueix la mateixa línia que en nas. Maridatge perfecte amb formatge Munster i cuina oriental.

Gewürztraminer Cuvée des Seigneurs 01
Provinent d’una finca amb sol d’argil.la que dona raïms molt petits i concentrats. De color daurat. En nas, la rosa està molt matisada amb altres aromes més minerals i de fruita. En boca es força dolç, resultant cremós però no empallegós amb un fons d’aromes florals.

Gewürztraminer Vendanges Tardives 02
Color daurat amb reflexes ambre d’aspecte dens. En nas és molt elegant amb notes de botrytis i lleugeres notes de rosa. En boca sorprèn la gran untuositat integradíssima amb l’acidesa, té 80 g/l de sucre residual. És un vi fresc, penetrant amb notes de litchi. Pot recordar un bon Tokaji.

Gewürztraminer Sélection Grains Nobles 94
La joia del dia. Vi de color ambre molt dens. Nas molt fragant i intens amb aromes de pastisseria, pell de taronja, complexe. En boca, tenim un vi glicèric, fresc molt llarg i elegant. Les notes de botrytis apareixen més en boca que en nas. Aquest vi, no necessita maridatge ja que per si sol satisfà qualsevol tast.
                    Professionals tarragonins presents a la degustació