dimecres, de maig 05, 2010

Xarel.lo Puig Rodó

Algunes varietats tradicionals es revelen contra la dictadura de les varietats “globals”. Aquest seria el cas de la xarel·lo, una varietat de raïm blanc pròpia del Camp de Tarragona i del Penedès que majoritàriament  s’empra pel cava juntament amb el macabeu i la  parellada. És el raïm que aporta cos i estructura al cupatge de l’escumós.  El nom de xarel·lo prové de l'italià “chiarello” que vol dir 'claret' i també es coneix com pansa blanca a Alella; pansa valenciana i  al Camp de Tarragona era coneguda tradicionalment com a “Cartoixà”.
A Bràfim s’està recuperant les antigues vinyes de cartoixa i de cartoixà vermell, una variant del mateix cep però amb la pell rosada. Des de fa  cinc anys estan elaborant un monovarietal de xarel·lo provinent d’unes 12 hectàrees de vinyes situades als termes de Bràfim, Vilabella i Puigpelat amb edats que van dels 8 a més de 50 anys.
El Sindicat Agrícola de Bràfim es va inaugurar el 1930 amb l'objectiu de defensar, millorar i comercialitzar la producció dels pagesos. Actualment, la cooperativa elabora exclusivament el raïm de les vinyes dels seus socis, uns 160, procedents dels termes de Bràfim, Vilabella, Nulles, Puigpelat, Alió i Montferri. Aquestes pertanyen a la DO Tarragona, a la DO Catalunya i a la DO Cava.
La vila de Bràfim, Alt Camp, es troba situada a la banda dreta del riu Gaià, entre Valls i Tarragona . En la  comarca més elevada del Camp de Tarragona, per un vessant mira el mar i per l’altra està configurada per muntanyes. Gaudeix d’un clima mediterrani suau amb baixa precipitació  i sols calcaris i lleugers.
Per extreure el màxim potencial de la varietat es fa una maceració pel·licular del raïm tan bon punt arriba al celler i es vinifica a baixa temperatura en dipòsits d’INOX. D’aquesta manera s’aconsegueix una bona presència aromàtica en el vi.
PUIG RODÓ XAREL·LO 09
Zona: Bràfim. DO Tarragona
Varietats: 100% xarel·lo
Tipus de vi: blanc jove.
Nota de tast és equilibrat, sedós i d'elevada acidesa, amb aromes fresques i afruitades amb un cert  caràcter d’herba fresca i amb notes de pera i poma verda sense l’espectacularitat que tenen altres varietats més aromàtiques però compensada amb una major estructura en boca.

Aquest vi ha estat el merescut guanyador en  la categoria de blancs secs en l’edició d’aquest any del concurs de vins de la DO Tarragona.