dimecres, de maig 26, 2010

A la Rioja també saben fer blancs


    A la Rioja alta, a San Vicente de la Sonsierra, hi trobem un petit celler fundat ell 1988 per l’Abel Mendoza i la Maite Fernandez, viticultor ell i enòloga ella. Aquest matrimoni ha aconseguit en poc temps que el celler familiar “Abel Mendoza Monge” sigui un dels més reconeguts de la zona per la gran qualitat de la seva minsa producció.

Tenen unes 16 ha de vinyes situades a la ribera de l’Ebre, en terrenys abruptes i variats amb sols d’argil.la, marga i arenisca fina. Son vinyes velles amb més de 30 anys principalment de tempranillo i malvasia però també de garnatxes blanca i negra i de graciano que han anat recuperant per evitar la seva desaparició. Viticultors per vocació, segueixen una agricultura biològica. De fet, ells no parlen de cultiu sinó de gestió i interpretació del cep, del terroir i de la varietat. Aquest passió i dedicació es noten a la copa, tenen ben clar que el vi es fa a la vinya no al celler.

La malvasia és una varietat autòctona de la Rioja que ha estat a punt de desaparèixer ja que és de difícil cultiu, ofereix baixos rendiments i és molt sensible a enfermetats com la botritis. Abel Mendoza ha elaborat un monovarietal a partir de raïms d’aquesta varietat de ceps de més de 50 anys, plantats en sols argil•localcaris, fermentat en bóta i criat sobre lies durant 4,5 mesos. Han aconseguit un vi elegant i atractiu en una zona encara poc habituada als blancs de qualitat.

ABEL MENDOZA MALVASIA 2008

Celler: Abel Mendoza Monge

Zona: San Vicente de la Sonsierra, DOCa Rioja

Varietats: 100% malvasia riojana

Tipus de vi: blanc fermentat en barrica.

Nota de tast: vi dens, gras,  complexe, diferent. En nas és, afruitat amb records a fruites tropicals com pinya en almívar, amb algunes aromes florals típiques dels moscatells, peró en segon terme. Els torrats de la fusta hi son presents amb notes de la vainilla del roure francès. Presenta un equilibri exel.lent entre volum, frescor i aroma. És un vi blanc ideal per acompanyar formatges de cabra, peixos guisats, sopars a la fresca i com no, uns "huevos con pimientos a la riojana" com els de la fotografia.