diumenge, de juliol 12, 2009

Curs d'iniciació al tast de vins




Els dies 8,9 i 10 de juliol hem impartit un curs d'iniciació al tast de vins. L'objectiu d'aquests cursos és apròximar el mon del vi als assitents independentment del nivell que tinguin. Els amateurs, refresquen coneixemants i sempre aprenen alguna cosa nova i els que s'inicien agafen una bona base per perdre la por a parlar sobre vins i per a gaudir del que tenen a la copa.

Cada sessió consta d'una part teòrica i una de pràctica. El primer dia es va parlar dels orígens del vi, de la vinya i les seves varietats, de les Denominacions d'Origen i es va fer una introducció al tast. La part pràctica va consistir en localitzar el diferents gustos en unes solucions d'aigua i després en detectar aromes. Tot i que sembli poc motivador els assitents s'ho van passar molt bé i es van sorpendre del que es pot percerbre amb una mica de concentració. Al mateix temps, a tots, els hi va quedar clar que s'ha d'olorar més en la vida quotidiana per a poder "arxivar" els aromes que després voldrem localitzar en una copa de vi.

El segon dia es va explicar l'elaboració dels diferents tipus de vins i de l'importància de les barriques per a la criança. Tot seguit vam encetar-nos amb el tast dels vins blancs acompanyant-los amb diferents platets.

El tercer dia es va parlar sobre els aspectes més pràctics a nivell de consumidors: condicions necessaries per a conservar les ampolles en perfectes condicions, vida dels diferents tipus de vins, temperatures de servei... i finalment tast dels vins negres acompanyats d'un aperitiu per fer més amena la cata.

En sols tres dies es fa dificil de resumir tot el tema del vi. Tot i així, és un bon començament per donar una base, a partir de la qual, cadascú pot endinsar-se en aquest mon apassionant.