dimarts, de desembre 29, 2009

Una altra manera d'entendre la vinya

En el municipi d’Aiguamúrcia, a 450 m sobre el nivell de mar, ens trobem Mas Regany, una finca de 15 ha dedicades al cultiu ecològic de vinya i olivera. Darrera d’aquest projecte ens trobem al Jesús Baixas i a l’Emma Lehnberg que empesos per la seva manera d’entendre la vida s’hi van instal•lar ara fa 30 anys.
Les seves premisses són el respecte absolut per la natura i l’entorn. Per això van escollir aquest dos cultius històrics tan ben adaptats al clima mediterrani. No apliquen productes químics nocius ni fan una explotació intensiva del terreny com es fa en altres cultius més lligats a la industria agroalimentària actual.

A diferència d’altres viticultors, van decidir elaborar most enlloc de vi perquè aquest és un producte d’origen ecològic gairebé inexistent en el mercat. A més, per a satisfer la creixent preocupació de la societat per la salut, el most és un aliment que aporta equilibri energètic i gran part dels microelements necessaris per l’organisme. És fàcilment assimilable, de fet, fins i tots en poden prendre el nadons com a complement de la llet materna. També té un efecte revitalitzant i desintoxicant. Hem de pensar que les begudes energètiques que s’han posat de moda avui en dia, han pres de model la relació fructosa-glucosa natural del most. Tanmateix, no podem oblidar que el most negre és la principal font de polifenols, substàncies altament antioxidants i que per tant allarguen la vida de les nostres cèl•lules i tenen efectes anti-cancerigènes.



MOST BAIXAS LEHNBERG

Celler: Baixas Lehnberg

Zona: Mas Regany; Les Ordes (Aiguamúrcia)

Varietats: macabeu i parellada - blanc

                 ull de llebre, Syrah i Alicante Bouschet - negre

Tipus: most ecològic sense conservants ni additius