divendres, de maig 21, 2010

Presentació cellers Castell del Remei i Cérvoles

El passat dijous 13 de maig hi va tornar a haver una presentació de vins al Rebost-Vinoteca. En aquest cas es tractava dels cellers Castell del Remei i Cérvoles de la DO Costers del Segre. El tast va anar a càrrec de l’enòloga dels dos cellers Isabel Marza i de la cap comercial Dacil Estapa.

Castell del Remei va ser concebut i bastit per la família Girona l’any 1780. Va ser la primera empresa catalana que introduís en el mercat, vi embotellat amb criança i marca pròpia i la primera en l’estat espanyol en treballar amb varietats foranies com el cabernet sauvignon, merlot, semillon... Tot i el reconeixement que van tenir els seus vins, amb la mort dels germans Girona, el celler inicià un període de decreixença fins que l’any 1982 va ser adquirit per la família Cusiné que el va reconvertit totalment i va replantar les vinyes que s’havien abandonat.

L’any 1997 i després d’una intensa recerca de finques dintre de la Denominació d'Origen Costers del Segre, la família Cusiné, va adquirir l'actual propietat de Cérvoles Celler. En la vessant nord del Montsant i, dominat per la Serra de la Llena que separa la comarca del Priorat i la Conca de Barberà amb Lleida. Les vinyes situades a 700m son de cabernet sauvignon, ull de llebre, merlot, garnatxa, chardonnay i macabeu, plantades principalment entre els anys 1960 i 1989. Aquest celler està dins de l’associació de “Grandes Pagos de Espanya” juntament als millors vins de finca de l’estat.



Els vins tastats durant la presentació foren:

Blanc Planell 09: blanc jove elaborat amb maceració pel•licular i aprofitant sols el most flor. 55% de sauvignon blanc i 45% de macabeu.

Gotim Bru 07: potser el més conegut de la casa. Negre amb criança de 10 mesos amb 40% d’ull de llebre, 20% cabernet, 10% merlot , 25% de garnatxa i un 5% de sirah.

Oda blanc 08: blanc fermentat i criat durant 8 mesos en botes noves de roure americà i francès amb batonnage periòdic. Macabeu i chardonnay a parts iguals.

Oda negre 06: negre amb criança de 12 mesos en bótes noves de roure americà i de segon any de roure francès. 55% de merlot, 25% de cabernet i un 20% d’ull de llebre.

Cérvoles blanc 08: blanc fermentat en i criat en bótes noves de roure francès d’Allier i selecció de grans fins de diferents toneleries. 55% de chardonnay i 45% de macabeu fermentats per separats a baixa temperatura i criança sobre lies i batonnage durant 8 mesos. Vi molt fresc i modern on la fusta no sobresurt en absolut.

Cérvoles negre 06: negre amb criança de 12 mesos en roure francès de gra fi i extrafí. 38% d’ull de llebre, 32% de cabernet, 18% de garnatxa i 12% de merlot. Durant la vinificació s’apliquen pigeages i délestages amb maceracions de 20-25 dies per aconseguir una bona extracció de polifenols. Vi voluptuós ben estructurat i equilibrat.

Tots ells magnífics representants del bon fer dels dos cellers.