dilluns, de setembre 06, 2010

Joies enològiques RIVESALTES AMBRÉ


El Rosselló és una comarca de la Catalunya Nord que va ser incorporada a l’estat francès el 1659 amb el Tractat dels Pirineus. Espanya la va haver de cedir junt amb altres comarques del Principat de Catalunya com a resultat de la derrota catalana a la guerra dels Segadors.

És una plana situada  als peus dels Pirineus i vora el Mediterrani amb tres rius que la travessen. Un amfiteatre natural molt propici al cultiu de la vinya. De fet, s’hi troben interessants AOC (Denominacions d’Origen) tant per a vins secs com pels seus coneguts VDN (Vins Doux Naturels), petites joies enològiques del mediterrani.

Després d’uns quants segles, els VDN es vinifiquen seguint el principi del “mutage”, procediment descobert el 1285 per Arnau de Vilanova. Aquest consisteix en aturar la fermentació del most afegint alcohol d’origen vínic en una proporció de 5 a 10% del volum total. El vi conserva d’aquesta manera una part dels sucres naturals del raïm i no cal afegir-ne per aconseguir que el vi sigui dolç. D’aquí el seu nom. Les varietats utilitzades pels VDN del Rosselló són: garnatxa (negra, blanca, gris i vermella), macabeu, malvasia i muscats. A excepció dels muscats que s’embotellen joves, els VDN s’envelleixen generalment en bóta o ampolla de 2 a 20 anys.

Les AOC  pels vins dolços d’aquesta zona són: Banyuls, Maury, Muscat de Rivesaltes i Rivesaltes. En aquesta última a més hi trobem diferents tipus de vins:
Ambrés: vinificats en blanc i en medi oxidatiu amb una criança mínima de 3 mesos en tonells de roure (bótes de més de 500l) Les varietats utilitzades són garnatxa blanca i grisa, macabeu, malvasia i muscats. Si tenen més de 5 anys de criança poden portar la menció Hors d’âge.
Grenat: només a partir de garnatxa negra, embotellats joves i conservat en medi reductor.
Tuilés: amb una base de garnatxa negra elaborada com els ambrés.


DOM BRIAL GRANDE RÉSERVE 1989
Celler: Vignobles Dom Brial
Zona: Roussillon, Baixas. AOC Rivesaltes.
Tipus de vi: VDN (vi dolç natural) amb 20 anys de criança oxidativa.
Varietats: Macabeu, Grenache Blanc, Grenache gris.
Nota de tast: bonic color ambre amb reflexes daurats. Nas complexe amb notes de tabac,  nou moscada i orellanes. Boca molt equilibrada entre dolçor i acidesa, intensa i  dominada pel sabor de mel i taronja confitada que perdura agradablement. Ideal per a maridar amb mel i mató, tarta tatin, xocolata o com a copa de sobretaula.