dissabte, de març 19, 2011

Master Class de Whiskys amb Bruichladdich

El passat dimarts 15 de març es va realitzar una master class sobre whiskys a la Vinoteca del Rebost. La xerrada va anar a càrrec de la Natalie Haran, Regional Brand Ambassador de Bruichladdich, que va venir expressament d’Escòcia durant aquella setmana per a donar a conèixer els seus whiskys arreu de Catalunya.
Aquest tast  dirigit va ser una oportunitat única per endinsar-se al món del whisky i aprendre de la mà d'autèntics professionals del sector.  A tots els assistents se’ls va iniciar en aquest apassionant mon tot explicant l’origen del destil·lat, com s’elabora, zones de producció,  les maltes,  la turba... i com no, tastant una selecció d’interessants whiskys d’aquesta destil·leria i acabant amb una novetat molt especial.

Bruichladdich és una de les vuit destil·leries que es troben a l’illa d’Islay (es pronuncia “ailà”) a Escòcia. En aquesta illa només hi viuen unes 3.000 persones, així que la proporció entre habitants i elaboradors de whisky deixa ben clara la importància d’aquesta beguda per a Islay. No obstant, Bruichladdich és la única destil·leria 100% escocesa de l’illa ja que les altres formen part de grups comercials estrangers. És així des de l’any 2001 quan quatre amics van decidir comprar-la al grup americà Jim Bean i recuperar les velles tradicions com la d’utilitzar ordi d’origen ecològic, utilitzar aigua d’un manantial de l’illa, no afegir cap tipus d’additiu, no utilitzar noves tecnologies sinó restaurar les antigues maquines i alambins.... tota una filosofia que fan que Bruichladdich no tingui res a veure amb la majoria de destil·leries d’arreu d’Escòcia. I una última característica: no filtren el whisky en fred per a retirar els olis essencials com a la majoria de destil.leries. Per aixó a Bruichladdich tots els whiskys tenen almenys 46º perque per sota d'aquesta graduació, els olis no son solubles i semblarien tèrbols.

Els whiskys tastats van ser: 


- Bruichladdich Organic Multi Vintage- elaborat amb el 100% d’ordi ecològic, amb una edat mitja de 8 anys.Tradicionalment, abans tot l'ordi era d'origen ecològic ja que a l'illa no s'utilitzaven pesticides, aixi que amb aquest whysky volen recuperar aquest estil. Presenta un color daurat pal.lid degut a que no te llargues criances en bota i a Bruichladdich no s'afegeix caramel per a pujar el color. En nas apareixen notes cítriques, pera, mantega, làctics i la vainilla de les botes de bourbon. En boca apareixen les notes salines tipiques de l'illa, iode, i fruites cítriques que ens recordarien a un speyside. La turba és poc present ja que el percentatge de malta secada amb aquest combustible és molt baixa.

Bruichladdich Sherry Classic – acabat de madurar en bótes utilitzades per a fino i Pedro Ximenez a Jérez.
Des dels anys 90 a Escocia sols s'utilitza un 5% d'aquestes bòtes quan abans era d'un 50% per questions de costos, ja que les de bourbon son més econòmiques i abundants. El color d'aquest whisky és més pujat ja que té una criança mitja de 14 anys i a que les bòtes de PX donen coloracions més fosques. En nas és molt complexe, amb notes de vainilla i caramel de la bota de bourbon , més cacao, panses, fruits secs i salins de les de Xerés que van evolucioonant a la copa. En boca és més voluminós i avellutat. Molt sabrós.


.
Bruichladdich 16 anys – envellit totalment en bótes de bourbon. Vital, amb salinitat marina, fruites com poma al forn i cítrics. Forces notes de la fusta com fumats, cereals torrats. Boca molt fresca, sabrosa i moolt llarga.

-Macallan 14 anys Chateau d´Yquem- whisky destil·lat a Macallan però acabat d’afinar a Bruichladdich en botes d’aquest  prestigiós vi francès. Edició limitada de 1550 ampolles. Aromàticament presenta flors, taronja, mels i força cítrics. En boca és avellutat amb moltes notes meloses, pura seda amb gran amplitud.






-Port Charlotte Multi Vintage- Interessant whisky “peated” , o sigui, elaborat amb malta assecada amb turba que li aporta típiques notes fumades. Una novetat que acabava d’arribar el dilluns a la península. Es va crear l'any 2001 quan es va reobrir la destil.leria. Port Charlotte és el nom del poble veí a Bruichladdich i on el futur s'hi destil.larà ja que de moment sols hi madura. És un whisky molt interessant, en nas presenta les notes de turba ben integrada, caramel, cacao...i en boca és llarg, equilibrat i amb un final torrat molt elegant que el diferencia d'altres whiskys "peated" d'Islay que son molt més carregats d'aromes a turba.

A tots els assistents se’ls va obsequiar amb una copa homologada pel tast de whisky per a que puguin seguir aprofundint en aquest apassionant mon.
Natalie Harant
Slainte!!