dilluns, d’abril 11, 2011

II Master Class de Whisky - The Macallan


El passat dijous 7 d’abril es va realitzar la Segona  Master Class sobre whiskys a la Vinoteca del Rebost.  Aquest cop, la destil·leria convidada era The Macallan, una de les més prestigioses d’Escòcia. La xerrada va anar a càrrec del Francisco Hernández, Regional Brand Ambassador de The Macallan, que tot i ser d’origen català viu entre  Madrid i Escòcia per a donar a conèixer  aquests  whiskys considerats com els Rolls-Royce d’aquesta beguda.

El Fran ens va parlar sobre l’origen del destil·lat, diferents tipus de whisky, com s’elabora, zones de producció,  les maltes,  la turba... i després d'una demostració de coneixement i professionalitat, es va seguir amb una cata vertical de The Macallan difícil de repetir. Una cata vertical, no significa que els assistents estiguin de peu, jeje, sinó que es tasten diferents anyades d’un mateix vi o whisky com en aquest cas. Així, es van degustar:

  • The Macallan 12 anys Fine Oak: el més comercial i conegut, amb aromes de pastissera, vainilla, flor blanca i malta. En boca és sabrós i untuós amb notes cítriques que el refresquen.
  • The Macallan 15 anys Fine Oak el 15 anys pràcticament esgotat; amb aromes similars al 12 però amb fruita més madura i en boca és molt més estructurat i voluminós, podriem dir més masculí.
  • The Macallan 18 anys Fine Oakel 18 anys, pura elegància; molt complexa aromaticament amb notes de la   malta, d'oloroso, fruits secs, lleugera vainilla i iode. En boca molt fi, elegant i aromàtic.
  • The Macallan 25 anys Fine Oakel 25 anys, complexe i diferent; De nas molt intens amb cítrics, fruits secs, una nota molt peculiar a querosé, cedre, fruits secs, llorer i en boca és melós elegant, intens i inesgotable.
  • The Macallan 30 anys Fine Oak i finalment el 30 anys, el whisky més exclusiu de copa llarga ja que necessita temps per a desenvolupar tot el seu espectre aromàtic on apareixen notes molt característiques de cacau envoltades de complexitat i finura. En boca com en nas, és sedós, fresc, complexe i mooolt llarg.

The  Macallan és una destil.leria sobradament coneguda, així que sols comentar que està a la subzona d'Speyside i que es substenta sobre sis pilars que la fan diferent a les altres:
  • La seva seu física, Easter Elchies House, una casa construida el 1700 al costat del riu Spey.
  • Els alambics: utilitzen dos tipus diferents. Amb el coll de cigne ascendent per la primaera destil.lació. I més petits i amb el coll de cigne descendent  per a la segona destil.lació. Aquest segons son els alambics més petits d'Speyside de manera que asseguren el màxim contacte del coure amb el licor que ajuda a concentrar l'esperit a mñes de conferir els aromes tan típics de la casa.
  • Els Talls de destil.lació a mans del seu Master destil.ler i només utilitzant un 16% del total.
  • Bòtes exclusives: a The Macallan sempre havien utilitzat bòtes de Jeréz per a envellir els seus whiskys, peró des del 2004 han canviat el sistema. Ara, la destil.leria fabrica les seves propies bòtes de roure en dos llocs: a Missouri i a Galícia. Aquestes bòtes les cedeix a destil.leries de Bourbon a Kentucky i de Jeréz i després les recupern per a envellir els seus maltes. Així doncs, utilitzen  tres tipus de bota: de Bourbon d'origen americà, d'oloroso d'origen americà i d'oloroso d'origen espanyol. També juguen amb botes de diferents tamanys, des de 163l fins a 500l. D'aquesta manera aconsegeuixen un grau de complexitat superior. Tots els whiskys de The Macallan son tastats i analitzats per a decidir segons l'evolució de cada bòta quin serà el seu destí i envelliment final.
  • No s'fegeix ningún tipus d'additiu com per exemple caramel per enfosquir el seu color.  
Si voleu conèixer més sobre la destil.leria, aqui teniu l'enllaç: http://www.themacallan.com/home.aspx
    Realment, es va tractar d’un esdeveniment que no va decebre a ningú exceptuant als que no hi van poder assistir ja que les places eren limitades i hi va haver gent que es va quedar fora. Per acabar, a tots se’ls va obsequiar amb una copa pel tast de whisky i una miniatura del The Macallan 12 anys.