dimecres, de juny 15, 2011

Tast de vins de la CONRERIA D’SCALA DEI


El passat divendres a la Vinoteca del Rebost es va tornar a realitzar una presentació de vins. En aquesta ocasió es va tractar dels vins que s’elaboren a la Conreria d’Scala Dei, un dels cellers més emblemàtics del Priorat des de seva inauguració el 1997 a l’edifici de l’antiga casa pairal dels Rialp. Conten amb unes 24 vinyes arrendades i en propietat a partir de les quals busquen l’autenticitat del Priorat amb la supervisió del Jordi Vidal, el seu enòleg.
 El tast va anar a càrrec del Sebastiano Alba, un dels propietaris del celler que va compartir amb tots els assistents una gran simpatia i coneixement del Priorat.


Els vins tastats van estar:

Les Brugueres 2010: El buc insígnia d’aquest celler, es tracta d’un vi elaborat 100% amb garnatxa blanca provinent de les finques de costers “les Brugueres” i “ la Creueta” amb ceps de més de 70 anys. A diferència de la majoria de vins de garnatxa blanca del Priorat, aquest no passa per bóta de manera que hi trobem la tipicitat de la varietat en estat pur. Sens dubte, un dels millor vins blancs de la zona.  Ja és diferent a la vista, degut al seu color groc pujat amb reflexes de pell de ceba. En nas és una explosió d’aromes, sobretot de fruites i flors blanques. En boca te una entrada vibrant,  cremós sense ser feixuc, molt llarg i saborós on tornen a aparèixer els aromes que trobàvem en nas. Els seus 14,5 graus alcohòlics li donen volum  i consistència ben equilibrades amb la frescor.



Nona 2009: aquest és el vi per a consum més quotidià que han començat a elaborar des d’aquesta anyada.  Elaborat amb un cupatge de les vinyes mes joves, és un vi més fàcil de beure que els típics Priorats amb un taní més lleuger però per això deix de ser un vi ben compensat  amb els seus 14,5º.




La Conreria 2008 - vi recomanat per la revista "Decanter". Està elaborat amb garnatxa negra principalment acompanyada per carinyena, cabernet, merlot i syrah, amb una criança de 4 mesos en bota. De color picota poc cobert, en nas apareixen aromes de cacau, torrats i fruita negra. En boca és fresc, molt accessible i goloset per l’aportació de la syrah.

Iugiter  2007 - medalla de plata al Concours Mondial de Bruxelles.  “Iugiter” és una paraula llatina que significa “més intens” i això és el que pretén aquest vi. Expressar la tipicitat del Priorat amb tota la intensitat.  De color més cobert, en nas hi trobem molta fruita, balsàmics, cacau i sobretot elegància. En boca és fresc i saborós, més obert que un típic vi de la zona.


Iugiter  Selecció 2006 - medalla d’or al Concours Mondial de Bruxelles.  Aquest és el vi elaborat dels millors raïms de garnatxa, cabernet i carinyena de les finques “les Brugueres” i del “Coster del Mario” amb una maceració de 28 dies i un envelliment de 14 mesos en botes de roure d’Allier noves per a donar-li la màxima expressió.  Aquest vi, tot i la seva edat encara te molta vida per endavant, de color picota molt cobert, en nas va quedar clar que es un vi que necessita decantació ja que al principi està molt tancat. En quant ha respirat, el ventall d’aromes és inacabable: mineral, balsàmic amb una nota predominant de romaní, fruita negra, pruna, suaus anisats....En boca és molt viu, pura sedositat i elegància.