divendres, d’octubre 30, 2009

Taller-tast de destil.lats amb Brandi Mascaró

El passat dijous 29 d'octubre, la Montse Mascaró va venir al Rebost-Vinoteca per a oferir-nos una classe magistral sobre destil.lats i  per a  presentar-nos els productes i la manera de fer de Mascaró. La Montse forma part de la tercera generació d'aquesta reconeguda firma de Vilafranca del Penedés, podriem dir que porta l'esperit del vi a la sang.

Mascaró és una casa que li agrada seguir i controlar tot el procés d'elaboració dels seus productes. Des de la vinya, la fermentació, destil.lació i criança. Les finques estàn repartides entre el Penedés "el Castell" i el terme d'Aiguamurcia "Mas Miquel", on tenen plantades: parellada, ugni blanc, macabeu, chardonnay i xarel.lo.
De fet, la degustació va començar amb el tast de quatre holandes monovarietals d'aquests raïms. Holanda és el terme que s'utilitza per a denominar els alcohols acabats de destil.lar sense haber passat per bota. Són transparents, ja que el color caramel apareix amb la criança, i  presenten els aromes característics de la varietat.

Parellada: molt floral i elegant, notes d'herba fresca i sútil en boca.
Ugni blanc: lleugera i refrescant
Chardonnay: explosiva, molta concentració d'aromes a fruites tropicals i cítriques.
Macabeu: aroma més neutra peró boca més carnosa i calenta que les altres varietats.

Tastant aquestes holandes, és fàcil d'entendre com es poden elaborar diferents brandies jugant amb les varietats a banda del temps de criança.
Tot seguit vam passar a probar els brandies Mascaró:

NARCISO PRIVÉ: deu el seu nom a l'avi de la Montse. És un brandi elaborat majoritariament amb parellada i envellit 5 anys com a mínim en bòtes de Limousin En nas dòna notes de fusta, vainilla i floral. En voca és suau "femení" i molt llarg. És un brandi molt combinable amb altres begudes.
MASCARÓ V.O.: És el producte més popular de la casa. Per a fer-lo, no utilitzen raïms de les seves finques, sinó que compren most a d'altres cellers per a fermentar. Així que la composició d'aquest brandy dependrà de l'any. És un brandy més rustic i potent que el Narciso, però menys llarg.

EGO X.O.: té una criança mínima de 8 anys. Nas complexe, a cada ensumada apareix una onada de diferents aromes: fruits secs, orellanesm, espècies, fusta, fruita...En boca és molt sabrós i fresc, tot i la seva llarga criança.És un brandi de copa llarga per a gaudir sense presses.

MARC DE CAVA: a Mascaró s'elabora a partir de la destil.lació del barret premsat dels seus vins negres. Té una criança mínima de 6 anys en botes de grans dimensions. És un bon digestiu, molt llarg i fresc amb notes d'herba seca i floral.

LICOR DE TARONJA: un clàssic de la casa, s'elabora com el Cointreau original. Es maceren pells de taronja en alcohol, es destil.la i es rebaixa amb aigua. Sense ser empallagós, és evidentment, un licor amb moltes notes cítriques apte per a consumir sol o combinat. La millor, és mesclar-lo meitat amb meitat amb Narciso Privé i gel. Val la pena que ho proveu.
Vam finalitzar el tast amb l'última novetat de Mascaró, el KKO, un licor de cacao pel qual deixen macerar virutes de cacao en alcohol que després tornen a destil.lar. És transparent perque no té criança i li deixen 40g/l de sucre. És un licor molt apte per a combinats i per reposteria.