divendres, de novembre 06, 2009

La recuperació del patrimoni vitivinícola

Quan estem immersos en la globalització del món vitícola, és d’agrair que hi hagin iniciatives per a la recuperació de les nostres varietats autòctones. Temps enrere a les nostres contrades la majoria de vinyes eren de sumoll, cartoixà,... i d’altres que han anat retrocedint per deixar pas a varietats més productives, més aptes per a l’elaboració del cava o amb més prestigi a nivell internacional.


Avui en dia, només queden al voltant de 250 ha de sumoll negre i sols tres Denominacions d’Origen la contemplen com a varietat autoritzada: Catalunya, Tarragona i Pla de Bages.

Tradicionalment, els vins de sumoll eren aspres, àcids, poc acolorits i amb baix potencial d’envelliment. Amb aquestes característiques tan dessaborides, és d’entendre que no tingués masses seguidors. Però també cal afegir que fa 40 anys els recursos i els coneixements enològics no eren els d’avui. Per això, s’està demostrant que si se li dona un bon seguiment des de la vinya fins a l’ampolla, el sumoll pot donar vins interessants i diferenciats.

La Cooperativa Agrícola de Rodonyà està portant a terme un projecte de recuperació i revalorització del “Sumoi”, nom que rep aquesta varietat a la comarca de l’Alt Camp.

Durant els últims anys, han fet un estudi de les diferents tipologies del sumoll i de quines pràctiques són les més adequades per aquest raïm. D’aquesta recerca n’ha sortit un vi que cal destacar: SUMOI CAPVESPRE. Un vi elaborat totalment amb sumoll veremat a mig octubre per tal d’obtenir raïms el màxim grau de maduresa. Al mateix temps és fa una acurada selecció dels millors fruits. Després de derrapar-lo, es fermenta en bótes noves de roure francès amb control de temperatura per a potenciar els aromes. Per tal d’assolir una bona extracció de polifenols, se li dona una llarga maceració amb les pells i una vegada separades, al vi encara se li dona més criança en les bótes durant un any.

És un vi de nas complexe on trobarem notes afruitades, d’herbes mediterrànies, tocs minerals i balsàmics que s’integren amb la fusta. En boca, és un vi fresc, amb cos sense ser excessiu. Ideal per a acompanyar un àpat sense emmascarar els sabors dels aliments.

En definitiva un vi molt recomanable per a tothom que vulgui conèixer el potencial d’una varietat i d’un celler tradicional de les nostres terres.