dimarts, de febrer 16, 2010

L’EXPRESSIÓ DE LA GARNATXA

La garnatxa negra, raïm autòcton del nostre país, resulta ser la varietat més plantada arreu del mon degut al seu bon rendiment en quant a producció. Però com sempre, la quantitat està renyida amb la qualitat, així que, els vins elaborats amb aquest raïm no han estat gaire apreciats exceptuant alguna excepció com els “Châteauneuf-du-Pape”. A mida que els viticultors i els enòlegs han aprés a treballar-la, els resultats obtinguts han millorat substancialment.
Hi ha raïms, com ara el Cabernet Sauvignon , en que la varietat marca la personalitat del vi més que no pas el terrer. En canvi, una garnatxa ben elaborada expressa les característiques del sòl i del microclima. És per això que un celler inquiet com el de Capçanes porta uns quants anys investigant sobre el comportament d’aquesta varietat en diferents finques per a poder elaborar un gran vi 100% garnatxa com és el “Cabrida”.

Els diferents terrers son:

Panal o sauló a 200 msm on la garnatxa adquireix notes goloses tant a nivell de nas com en boca que la fa molt agradable però poc fresca.

La llicorella, a 450 msm, és el terreny que ha fet famosos als vins del Priorat degut a la complexitat que aporta i el bon grau que assoleix el raïm ja que la pissarra a la nit irradia l’escalfor acumulada durant tot el dia. Vins amb pas de boca ràpid i llarg.

Les finques d’argil.la, a 450 msm, donen vins amb molta estructura i tanicitat, tot i que menys color, i alhora dona unes intenses notes aromàtiques a cítrics i minerals.

Finalment, a 700 msm, trobem els terrenys de calissa que sense cap dubte son els millors degut a l’elegància que aporta als seus vins. De fet, el 80% del cupatge del “Cabrida” està elaborat amb aquesta garnatxa mentre que els altres terrers en conformen la resta.

CABRIDA 2007

Celler: celler de Capçanes

Zona: DO Montsant

Varietats: 100% Garnatxa Negra

Tipus de vi: negre amb criança. Botes de 300l de roure francès nou i usat.

Nota de tast: el 2007 va ser una anyada molt bona i es nota en el vi per la seva finor i complexitat. Nas fragant de flor, fruita i mineral i boca equilibrada amb un taní envolvent i estructurat, tot i que li falta ampolla per assolir el seu òptim.