dilluns, de juny 18, 2012

Celler Burgos-Porta. Vins ecològics al Priorat.



El dijous 7 de juny a la Vinoteca del Rebost es va tornar a organitzar una nova activitat al voltant del mon del vi. En aquesta ocasió es va tractar de la presentació del celler ecològic Burgos-Porta, que de la mà de la Conxita i el Salvador, els seus propietaris, van explicar als assistents com va començar el seu projecte fins a l’actualitat tot tastant els seus vins.

La parella Burgos-Porta ja feia molts anys que estaven vinculats al mon ecològic. El Salvador fins i tot va formar part del primer celler que va elaborar vins ecològics al Priorat, Mas Igneus. Als anys 90, es van decidir a comprar un vell mas amb les seves terres al terme de Poboleda. Es tractava del Mas Sinen, que avui dona nom als vins que produeixen. Van plantar vinyes de garnatxa, carinyena, syrah i cabernet que van cultivar seguint la pauta ecològica i van reconvertir les vinyes que havien heretat de la família.


Actualment els consumidors estan cada cop més conscienciats sobre la importància del que es menja i de que es cuidi l’entorn. En el cas del vi, podríem dir que a nivell de celler, quasi tots es podrien considerar ecològics ja que es treballa amb nivells molt baixos de productes químics. On realment es diferència un vi convencional d’un d’ecològic és en els treballs que es realitzen a la vinya. Insecticides, fungicides, adobs químics... que s’utilitzen indiscriminadament en la viticultura convencional, no s’apliquen o s’utilitzen amb mesura en els cultius ecològics.

Els vins que es van tastar van ser:

MAS SINÉN BLANC 2010,  un vi elaborat exclusivament amb garnatxa blanca de vinyes de 20 anys. Fermentat en bóta amb una lleugera criança de 6 mesos. En nas és complexe i sutil alhora, amb notes cítruiques, minerals, de garriga...En boca és consistent fresc i llarg amb la fusta i l'alcohol molt ben integrats.

PETIT MAS SINÉN 2009, primera anyada d’aquest vi de garnatxa i carinyena amb cabernet, merlot i syrah també amb 6 mesos de bóta. Petit però amb tot el caràcter de la llicorella. De color molt viu i ribet encara morat. En nas és mineral i balsàmic amb un fons de fruita vermella. En boca està molt viu.

MAS SINÉN NEGRE 2006 i MAS SINÉN NEGRE2007  dues anyades del seu vi de criança més conegut. Una de més càlida i una altra de més fresca que van imprimir la seva petja en els vins.El 2006 desprésd' una bona decantació per a que s'obri treu notes de compota i fruita vermella molt madura i en boca ja està al punt. El 2007 és molt més concentrat de color i aroma. Fruita negra, pebre, cacao i mineral. En boca és carnós, avellutat i sabrós amb molta vida per endavant. 

MAS SINÉN COSTER 2007, el top del celler, és un vi que no s'elabora tots els anys, només quan la collita és excel.lent. Prové d’una vinya de més de 60 anys plantada per l’avi del Salvador amb una producció de 300g per cep. Pura concentració: molt dens, aromes de compota, mineral, tinta xina...en boca molt rodó i avellutat amb tanins nobles i de pas gras.